Bonapeti.rs»Saveti»Koliko pasulja se stavlja za jedno kuvanje?

Koliko pasulja se stavlja za jedno kuvanje?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Koliko pasulja se stavlja za jedno kuvanje?

Svi znaju da je pasulj veoma zdrava i ukusna hrana, koja zasićuje. Takođe, pasulj ima mnogo korisnih sastojaka koji su potrebni našem telu. Zato je pasulj zdrav proizvod od koga se mogu kuvati svakakva jela.

Koliko pasulja staviti u jedno kuvanje zavisi od mnogih stvari – za koliko ljudi ćete kuvati, koliko obroka (ili koliko porcija ukupno) i koliko želite da porcije budu velike. Dakle, morate znati neke detalje o karakteristikama kuvanja pasulja.

Znamo da pasulj tokom kuvanja upija mnogo vode, pa se njegova težina udvostruči, a ponekad poveća i dva i po puta. Ovo, naravno, zavisi od sorte i kvaliteta suvog proizvoda. Na primer, ako stavite da se kuva 50 grama suvog pasulja, onda ćete već dobiti oko 100 - 125 g kuvanog, ako stavite 1 šolju suvog pasulja, imaćete 2 do 2 i 1/2 šolje kuvanog, itd.

Za vašu udobnost, možete koristiti kao meru za suvi pasulj posude ili tanjire u kojima ćete poslužiti gotovo jelo. Takođe treba uzeti u obzir koliko bi jelo trebalo da bude tečno, tj. da li želite više ili manje sosa. Imajte na umu, takođe, da se jelo od pasulja obično sastoji od više proizvoda - može biti i drugo povrće, meso. Na osnovu ovoga možete izračunati porciju pasulja po osobi. I ne zaboravite da dodate malo više vode od količine pasulja.

Otprilike možemo reći da je 100 - 150 g kuvanog pasulja otprilike jedna porcija po osobi u proseku. 150 g kuvanog pasulja je otprilike pola činije supe samo sa pasuljem bez sosa. Iz toga proizilazi da će vam za 1 porciju gotovog jela kuvanog pasulja sa sosom i povrćem ili mesom biti potrebno oko 50 - 70 g pasulja, odnosno otprilike 1 posuda za četiri porcije.

Međutim, sve je individualno. Najbolje je da eksperimentišete u skladu sa svojim ukusom i pronađete pravu količinu za sebe da napravite najbolju čobu od pasulja ili janiju od pasulja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji