Svi znaju da je pasulj veoma zdrava i ukusna hrana, koja zasićuje. Takođe, pasulj ima mnogo korisnih sastojaka koji su potrebni našem telu. Zato je pasulj zdrav proizvod od koga se mogu kuvati svakakva jela.
Koliko pasulja staviti u jedno kuvanje zavisi od mnogih stvari – za koliko ljudi ćete kuvati, koliko obroka (ili koliko porcija ukupno) i koliko želite da porcije budu velike. Dakle, morate znati neke detalje o karakteristikama kuvanja pasulja.
Znamo da pasulj tokom kuvanja upija mnogo vode, pa se njegova težina udvostruči, a ponekad poveća i dva i po puta. Ovo, naravno, zavisi od sorte i kvaliteta suvog proizvoda. Na primer, ako stavite da se kuva 50 grama suvog pasulja, onda ćete već dobiti oko 100 - 125 g kuvanog, ako stavite 1 šolju suvog pasulja, imaćete 2 do 2 i 1/2 šolje kuvanog, itd.
Za vašu udobnost, možete koristiti kao meru za suvi pasulj posude ili tanjire u kojima ćete poslužiti gotovo jelo. Takođe treba uzeti u obzir koliko bi jelo trebalo da bude tečno, tj. da li želite više ili manje sosa. Imajte na umu, takođe, da se jelo od pasulja obično sastoji od više proizvoda - može biti i drugo povrće, meso. Na osnovu ovoga možete izračunati porciju pasulja po osobi. I ne zaboravite da dodate malo više vode od količine pasulja.
Otprilike možemo reći da je 100 - 150 g kuvanog pasulja otprilike jedna porcija po osobi u proseku. 150 g kuvanog pasulja je otprilike pola činije supe samo sa pasuljem bez sosa. Iz toga proizilazi da će vam za 1 porciju gotovog jela kuvanog pasulja sa sosom i povrćem ili mesom biti potrebno oko 50 - 70 g pasulja, odnosno otprilike 1 posuda za četiri porcije.
Međutim, sve je individualno. Najbolje je da eksperimentišete u skladu sa svojim ukusom i pronađete pravu količinu za sebe da napravite najbolju čobu od pasulja ili janiju od pasulja.
Komentari