Teško je zamisliti mnoga jela bez luka - od salata do izvrsnih gurmanskih jela. Ako vam se ne sviđa gorak ukus običnog luka i njegova oštra aroma, onda postoji alternativa - šalot.
Slađeg je ukusa i nema tako izražen miris. O svim razlikama između luka i šalota saznaćete u ovom postu.
Šalot se lako može nazvati „aristokratskim“ povrćem. Glavni je sastojak mnogih evropskih i pogotovo francuskih jela. Njegova ljutina je prijatna, ne previše jaka, slatka, a ukus je mekši.
Savršeno se uklapa u krem supe, salate sa paradajzom, rotkvice, krastavce i drugo povrće, ne preuzima aromu i kremasti ukus avokada.
Kada je potrebno dugotrajno pečenje ili izraženiji gorak ukus, bolje je odabrati običan luk. Na primer, pogodniji je za kuvanje pašteta od tikvica ili patlidžana, pečenje sa povrćem, za roštilj.
Opšte karakteristike uzgoja crnog luka i šalota su slične. Šalot voli sunce, umereno vlažno, plodno i rastresito tlo kiselosti od 6 do 6,5.
Šalot sazreva ranije od običnog luka.
Znak da je vreme da se lukovice izvade iz zemlje je izranjanje vrhova. Ako počne da se suši, postaje žut ili bled, onda u ovom slučaju požurite sa čišćenjem.
Komentari