Soja sos je univerzalan i može se koristiti na mnogo različitih načina. Daje jedinstven, kompleksan, bogat ukus mesu, ribi, sosevima i povrću zbog visokog nivoa prirodnog umamija. Koristite ga umesto soli prilikom kuvanja.
Ne postoje stroga pravila o tome koliko soja sosa treba koristiti, ali obično jedna kašika sojinog sosa za svaku kašiku maslaca dobro idu zajedno. Dodajte malo kiseline kroz sok od citrusa i svežeg bilja ili začina po izboru kao što su đumbir i beli luk.
Kada kuvate sa soja sosom, zavisi kakav je recept i koliko želite da ukus soja sosa bude jak. Možete ga dodati više u dinstana jela ili recepte sa puno tečnosti, ali će ga manje biti potrebno u suvim jelima. Najbolji način je da dodate nekoliko kapi kvalitetnog soja sosa po ukusu, a zatim prilagodite ukus u skladu sa tim. Uvek možete dodati još malo do kraja kuvanja.
Soja sos u glazurama
Soja sos pravi sjajnu glazuru za pečeno ili prženo meso, ribu i povrće. Daje sjaj kao i dubok začinski ukus. Probajte da pomešate jednake količine meda ili javorovog sirupa sa soja sosom i premažite njime pečeno meso, a zatim ga nakratko vratite u rernu da se karamelizuje.
Soja sos u marinadi
Soja sos je odličan za marinade jer slani ukus lakše prodire u hranu od soli. Stavite 3-4 kašike zajedno sa ostalim sastojcima za marinadu. Idealan odnos soje i drugih tečnosti je 2: 1. Obavezno "očetkajte" bilje ili sastojke koji su se zalepili za hranu pre kuvanja, inače mogu da izgore.
Pogledajte još:
- Top 5 najpopularnijih jela sa soja sosom;
- Kako napraviti soja sos;
- Prednosti konzumiranja soja sosa.
Komentari