Šta sadrže jagode?

Šta sadrže jagode?

Sočne jagode omiljene su mnogima od nas. Kako da ne voliš ovo sveže, ukusno, slatko voće! Jagoda je plod ljubavi i strasti, ali takođe ima mnogo korisnih osobina za ljudski organizam.

Narodna verovanja kažu da šumske jagode ili tačnije njihovi koreni mogu izlečiti infekcije grla, melanholiju, nesvestice, upale, kamenje u bubrezima, loš zadah, giht i bolesti krvi i vitalnih organa.

Jagoda je jedino voće koje svoje seme „pokazuje” svetu. Jagode je najbolje čuvati u frižideru. Istraživanje jagoda navodi da one, poput borovnica i malina, sadrže hemikalije koje štite ćelije od raka grlića materice i raka dojke.

Jagode sadrže 120% dnevne doze vitamina C, za koji znamo da se bori protiv infekcija. Takođe sadrže mangan i folnu kiselinu, kao i kalijum sa njegovim kofaktoring enzimom, superoksidom dismutazom.

Jagode sadrže malo kalorija i masti, bogat su izvor antocijanina, elagitanina, flavonola, terpenoida, kao i fenolnih i elagičnih kiselina, svih fitonutrijenata koji zajedno deluju protivupalno. Sadrže minerale poput bakra, koji pomaže zdravom razvoju crvenih krvnih zrnaca, sadrže i fluor, gvožđe i jod.

Osim što pomažu u borbi protiv raka, jagode usporavaju proces starenja i deluju protiv neuroloških bolesti. Jagode imaju visoku antioksidativnu aktivnost, takođe imaju sposobnost regulacije nivoa glukoze u krvi.

Ipak, preporučujemo vam da jedete jagode umereno, jer one ipak sadrže fruktozu, koja može biti štetna za vaše zdravlje.Nabrojaćemo nutritivne vrednosti jagode.

150 grama jagoda sadrži;

- Kalorije - 49;

- ugljeni hidrati - 12 g;

- šećer - 7 g;

- Vlakna - 3 g;

- Proteini - 1 g

A budući da znamo da volite jagode, predlažemo vam da opprobate jedan od naših ukusnih recepata za kolače od jagoda, torte od jagoda ili bilo koji aromatični recept sa jagodama.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji