Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta sadrže godži bobice?

Šta sadrže godži bobice?

MarinaMarina
Džedaj
22
Čaj od godži bobica

Godži bobice su član porodice kokošije grožđe, ima dosta zajedničkog sa povrćem - krompirom, paradajzom, patlidžanom i paprikom. Plodovi su poreklom sa planine Tibet i iz Mongolije, a sada se mogu pronaći u različitim delovima sveta.

Godži bobice sve šire ulaze u sastav mnoge zdrave hrane zahvaljujući njihovim koristima za čoveka. Hiljadama godina voće se koristi u kineskoj medicini zbog svojih antioksidantnih svojstava koja jačaju imuni sistem.

Blagotvorno utiče na bubrege i jetru i smanjuje bolove u donjem delu leđa, sprečava vrtoglavicu i poboljšava vid. Čudnovato voće najčešće se konzumira u sirovom stanju, u obliku čaja ili kao sastojak u supama.

Godži bobice poboljšavaju moždanu funkciju, smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja, zloćudnih oboljenja, takođe i produžavaju život.

Izuzetno su bogate hranljivim materijama. Voće je dobar izvor vitamina A, vitamina C, gvožđa, proteina i dijetalnih vlakana.

Godži bobice drvo
Fotografija: pixabay.com

Samo 1/4 čaše godži bobica se izjednačava sa 90 kcal i 4 grama proteina.

Preporučuje se da žene uzimaju po 46 grama dnevno, a muškarci - po 56 grama.

Prisustvo mnogih zdravstvenih koristi godži bobica čini ih nezamenjivim u prevenciji različitih oboljenja.

Vrednosti vlakana su takođe takve da dostavljaju dnevne potrebe koje često ne možemo da obezbedimo pomoću svog svakodnevnog jelovnika. Pomoću njih se održava normalna peristaltika creva.

Ista količina ovog ploda dostavlja organizmu blizu 180% potrebnog vitamina C. On je veoma dragocen za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Pomoću njega se usporava starenje, smanjuje se rizik od kardiovaskularnih oboljenja i jača se borba protiv štetnih slobodnih radikala.

Vitamin C takođe učestvuje u proizvodnji kolagena, važnog za izgradnju kože, hrskavica, tetiva i krvnih sudova. Optimalna količina pomaže u zarastanju rana i održavanju zdravlja noktiju i zuba.

Gvožđe koje se nalazi u sastavu godži bobica je osnovni elemet svaje ćelije u ljudskom organizmu. Osim toga, neophodno je za porizvodnju ćelija krvi. I ulazeći u njihov sastav, gvožđe je ključno u izgradnji hemoglobina i mioglobina, dva proteina, koji učestvuju u prenosu kiseonika u telo.

Nedostatak gvožđa sa svoje strane dovodi do razvoja anemije, ošamućenosti, gubitkom težine, umora i nedostatka vazduha. 1/4 porcije godži bobica dostavlja organizmu 15% neophodne dnevne doze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest