Šta sadrži cimet?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
Šta sadrži cimet?

Drvo cimeta je poreklom iz Šri Lanke, ali se zbog svojih koristi uzgaja na mnogim mestima širom sveta. Začin cimet, koji se dobija od njega poznat je u svim kuhinjama, nosi isto ime i zbog svoje neverovatne arome simbol je topline, udobnosti i praznične atmosfere.

Opis cimeta

Ekstrakcija mirisnog začina zahteva dosta vremena. Bere se, suši i usitnjava da dođe do nas u obliku koji poznajemo. Takođe ima mnogo vrsta sličnog sastava i neznatnih razlika u boji, ima crveno-braon boju kao i sivo-braon nijansu.

Sve vrste cimeta osim cejlonskog sadrže kumarin, koji je toksičan za ljudsko telo. Pojedine vrste nisu jednakog kvaliteta, Cejlonski nadmašuje ostale, a najbolje sorte su tanke kao papir.

Koristi od cimeta su zbog njegovog sastava, a on predodređuje široku upotrebu proizvoda.

Hranljivi sastav cimeta

Sastav cimeta

Cimet ima divno bogat sastav, što ga čini korisnim začinom. Sadrži esencijalna ulja, koja su zaslužna za njenu prijatnu aromu i sladak ukus.

Proizvod je bogat i taninima, šećerima i mineralima, među kojima se izdvaja kalcijum.

Sastav cimeta karakterišu polifenoli i antioksidansi, kao i neke jedinstvene hemikalije kao što su cinamaldehid i cimetova kiselina sa mnogim zdravstvenim koristima. Cimaldehidu se pripisuje antibakterijska svojstva i usporava razvoj ćelija raka.

Najopipljivije koristi dolaze od visokog sadržaja vlakana u proizvodu, 100 grama cimeta sadrži 53 grama vlakana.

Sastav začina sadrži i vitamine A i B3, C, K1, E, gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, selen, cink, fosfor i mangan.

U 100 grama začina ima 247 kalorija; 1, 2 grama masti; 81 gram ugljenih hidrata i 4 grama proteina.

Upotreba cimeta

Zahvaljujući svom sastavu, cimet se koristi u narodnoj medicini za poboljšanje varenja i kao opšti tonik. Deluje tonično na digestivni trakt i stimuliše apetit. Smiruje bolove u stomaku i poboljšava ukus brojnih lekova. Cimet reguliše nivo šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2 i poboljšava insulinski odgovor u masnom i mišićnom tkivu, poboljšava sintezu glikogena.

U kulinarstvu cimet je začin za slatkiše, kompote, slatka i drugu hranu, a posebno su uspešne kombinacije sa karanfilićem, muškatnim oraščićem i anisom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest