Pirinač je jedna od najkorisnijih žitarica. Međutim, njegove zdravstvene koristi se često potcenjuju.
Pirinač je kultura izuzetno bogata složenim ugljenim hidratima, koji zauzvrat predstavljaju glavni izvor energije za telo. Pored toga, pirinač ima veoma nizak glikemijski indeks.
Pirinač se deli na nekoliko podvrsta, u zavisnosti od razlika u zrnu. Može biti - kratkozrni, srednjeg zrna i dugozrni.
Pored toga, prema više slojeva spoljašnjih omotača bogatih vitaminima i mineralima i prema stepenu i načinu njihovog uklanjanja, razlikuju se i nekoliko vrsta pirinča - braon/integralni, braon pareni, beli, beli pareni, beli polirani i beli za brzo kuvanje.
Integralni pirinač smatra se najkorisnijim. Prilikom prerade sa njega se uklanja samo ljuska, čime se maksimalno čuvaju njegovi nutritivni kvaliteti. Beli pirinač je podložan najaktivnijoj preradi, tokom koje se gube vitamini i minerali u njegovom sastavu.
Pirinač se odlikuje visokim nutritivnim kvalitetima. Sadrži 75-85% ugljenih hidrata i 5-10% proteina, koji su glavni energetski motori tela. To je glavni razlog zašto se ova kultura smatra pogodnom posebno za aktivne sportiste.
Jedna od najvećih zabluda povezanih sa tim je da sadržaj skroba dovodi do akumulacije potkožnog masnog tkiva. Skrob u pirinču se, zbog svojih fizičko-hemijskih karakteristika, lakše vari i skoro potpuno apsorbuje u crevima.
Osim što je hrana potpuno lišena viška masti, pirinač sadrži i ograničenu količinu minerala. Nizak sadržaj natrijuma, na primer, čini ga idealnom hranom za ljude koji pate od hipertenzije i srčanih oboljenja.
S druge strane, smeđi pirinač, koji je najkorisniji, prirodni je izvor vlakana, vitamina B i minerala.
Ima veoma nizak glikemijski indeks, što znači da se sporo apsorbuje i ne izaziva porast nivoa šećera u krvi. 100 grama pirinča od celog zrna sadrži 362 kcal, 3 g masti, 8 g proteina i 76 g ugljenih hidrata.
Jedina mana smeđeg pirinča u poređenju sa belim pirinčem je to što se kuva mnogo sporije. Za njegovo potpuno omekšavanje potrebno je najmanje 45-50 minuta. Ali čekanje je vredno toga.
Komentari