Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Čokoladna torta sa mlečnim kremom, grilijašem i puslicama

Čokoladna torta sa mlečnim kremom, grilijašem i puslicama

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3702k233
Čokoladna torta sa mlečnim kremom, grilijašem i puslicama
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 3
09/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
14
"Kada ponestane reči kojima možete reći sve što želite, poklonite ovu tortu rođendanku, neka ona govori umesto Vas"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 2 kom.
  • šećer - 150 g
  • smeđi šećer - 125 g
  • soda - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kakao - 60 g
  • brašno - 180 g
  • ulje - 75 ml
  • jogurt - 140 ml
  • kafa - 140 ml, vruće
  • za mlečni krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • žumance - 3 kom.
  • brašno - 2 - 3 kašike
  • pomorandža - kora
  • za krem sa maslacem
  • maslac - 125 g
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • za grilijaš
  • orasi - 1 šolja
  • šećer - 1 šolja
  • slatko od višanja
  • puslice - 5 - 6 kom.
  • za premazivanje torte
  • crna čokolada - 100 g
  • pavlaka - 100 - 120 ml
  • za glazuru
  • crna čokolada - 100 g
  • pavlaka - 100 - 120 ml
  • maslac
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prosejati brašno. Dodati beli i smeđi šećer, kakao, prašak za pecivo i sodu. Dobro promešati. U drugoj posudi umutiti jaja. Dodati ulje i jogurt. Tečne sastojke sipati u suve, pa promešati žicom. Na kraju dodati vruću kafu i dobro promešati.

Kalup, prečnika 24 cm, prekriti papirom za pečenje. Smesu sipati i peći koru na 180 stepeni, oko 35-40 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa koru naseći na dva dela.

Pripremiti mlečni krem. Sipati 2/3 mleka u šerpu i skuvati ga. Umutiti jaja i šećer, brašno i preostalo mleko. Smesu dodati u kipuće mleko i mešati, dok se ne zgusne. Ostaviti krem da se u potpunosti ohladi.

U posudi umutiti maslac sa šećerom u prahu. Dodati ga u mlečni krem i dobro promešati. Ostaviti krem u frižideru, prekriven folijom. Pripremiti grilijaš. Šećer rastopiti kao za karamel, pa dodati orahe. Nakon što se karamelizuju, sipati ih u pljosnat tanjir, prekriven papirom za pečenje. Ostaviti grilijaš da se dobro ohladi, pa ga nalomiti.

Sastaviti tortu. Postaviti jednu koru na poslužavnik. Sipati krem, posuti grilijašem, poređati cele višnje od slatka i posuti nalomljenim puslicama. Postaviti drugu koru, pa tortu namazati kremom od umućene pavlake sa čokoladom. Ostaviti tortu sat-dva u frižideru. Pripremiti glazuru na sledeći način: zagrejati pavlaku i rastopiti čokoladu sa maslacem. Glazuru sipati preko torte i ukrasiti pavlakom i grilijašem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: