Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Jednostavna torta sa kajsijama

Jednostavna torta sa kajsijama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k219
Jednostavna torta sa kajsijama
Fotografije: marcheva14
1 / 4
24/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Jede vam se domaća torta? Definitivno treba zastanete kod ovog recepta"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 120 g
  • kisela pavlaka - 200 g
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • brašno - 260 g
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • kajsije - 350 g
  • smeđi šećer - za posipanje
  • šećer u prahu - za posipanje
  • preliv od kajsije
  • kajsije - 400 g
  • šećer - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni

Okrugao kalup sa obručem, namazan i obložen papirom za pečenje.

U posudu se stavljaju jaja i šećer i mute se dok ne pobele. Dodaje se kisela pavlaka, maslinovo ulje i so. Muti se dok se sastojci ne pomešaju. Kroz sito se dodaje brašno i prašak za pecivo.

Muti se lagano mikserom dok se sastojci ne pomešaju.

Polovina kajsija se iseče na velike kockice, a ostale - na polovine. Polovna smese se sipa u kalup za pečenje, odozgo se slobodno rasporede kockice kajsije, preliva se preostalom smesom, poravna se i stavljaju se polovine kajsije sa unutrašnjom stranom nagore - u krug. Ako nema dovoljno, dodaje se još malo kajsija. Posipaju se sa malo braon šećera.

Peče se na 180 stepeni oko 40-45 minuta bez ventilatora. Kad bude gotov, kolač se vadi i ostavlja da se ohladi oko 20 minuta i vadi se iz kalupa. Potpuno se ohladi.

Preliv:

Preostale kajsije se stavljaju u blender ili pasator i samelju se na pire.

Gotov kolač se pospa sa malo šećera u praju, seče se na parčiće kao torta i preliva prelivom od samlevenih kajsija.

Napomena: Jednostavan kolač, kojem se mogu dodati orašasti plodovi odozgo, na primer listići badema ili lešnik, nije obavezno da se napravi sos od kajsija, kolač je dovoljno sočan i vlažan.

Originalan recept je sa jagodama, ali pošto ih nisam imala, napravila sam ga sa kajsijama. Možete pripremiti i sa breskvama ili drugim svežim voćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: