Način pripreme
Rerna - 180 stepeni
Okrugao kalup sa obručem, namazan i obložen papirom za pečenje.
U posudu se stavljaju jaja i šećer i mute se dok ne pobele. Dodaje se kisela pavlaka, maslinovo ulje i so. Muti se dok se sastojci ne pomešaju. Kroz sito se dodaje brašno i prašak za pecivo.
Muti se lagano mikserom dok se sastojci ne pomešaju.
Polovina kajsija se iseče na velike kockice, a ostale - na polovine. Polovna smese se sipa u kalup za pečenje, odozgo se slobodno rasporede kockice kajsije, preliva se preostalom smesom, poravna se i stavljaju se polovine kajsije sa unutrašnjom stranom nagore - u krug. Ako nema dovoljno, dodaje se još malo kajsija. Posipaju se sa malo braon šećera.
Peče se na 180 stepeni oko 40-45 minuta bez ventilatora. Kad bude gotov, kolač se vadi i ostavlja da se ohladi oko 20 minuta i vadi se iz kalupa. Potpuno se ohladi.
Preliv:
Preostale kajsije se stavljaju u blender ili pasator i samelju se na pire.
Gotov kolač se pospa sa malo šećera u praju, seče se na parčiće kao torta i preliva prelivom od samlevenih kajsija.
Napomena: Jednostavan kolač, kojem se mogu dodati orašasti plodovi odozgo, na primer listići badema ili lešnik, nije obavezno da se napravi sos od kajsija, kolač je dovoljno sočan i vlažan.
Originalan recept je sa jagodama, ali pošto ih nisam imala, napravila sam ga sa kajsijama. Možete pripremiti i sa breskvama ili drugim svežim voćem.