Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Bečke kifle na češki način

Bečke kifle na češki način

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Bečke kifle na češki način
Fotografije: marcheva14
1 / 3
07/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
24
"Bečke, ali na češki način? Ne tražite smisao - samo ukus, a ovde ga ima u izobilju"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 350 ml
  • jaja - 2 kom. (od 1 belanca odvojiti malo za premazivanje)
  • maslac - 140 g rastopljenog
  • kora limuna - narendana, od 1 limuna
  • brašno - 800 g
  • vanila - 1 mahuna ili 2 kesice suve
  • kvasac - 20 g svežeg ili 1 1/2 kašičice suvog
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160-170 stepeni;

Plitka tava, prekrivena papirom za pečenje

Raditi u potpunosti mikserom, a testo se može umesiti i ručno.

Ako se radi sa svežim kvascem, potrebno je da se prethodno aktivira sa malo svežeg toplog mleka, 1 kašičicom brašna i 1 kašičicom šećera. Ostaviti da nadođe. Ja sam radila sa suvim kvascem, koji sam dodala u brašno i promešala.

U posudi od miksera umutiti jaja, vanilu, sveže mleko i rastopljeni maslac, šećer, so i koru limuna, na umerenoj brzini.

Postepeno dodati brašno u smesu od jaja (ukoliko se koristi sveži kvasac, aktivirani kvasac i mahunu vanile dodati u mokre sastojke). Testo prebaciti u posudu premazanu maslacem, pa ostaviti da naraste.

Gotovo testo uviti u cilindar, pa ga naseći na 24 jednaka parčeta. Svako parče testa razvući prstima ili oklagijom, tako da se dobije duguljasta mekika. Uviti je u rolat, kao roler, pa oblikovati polumesec.

Kifle poređati u tavu, i ostaviti ih oko 20-30 minuta, da ponovo narastu. Namazati ih blago umućenim belancem. Peći na 160-170 stepeni, oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Napomena: Kako sam napomenula gore, radila sam sa suvim francuskim kvascem, koji brzo deluje. Da bih olakšala sebi, nakon što naraste, testo nisam oblikovala prethodno u cilindar, već sam ga izmerila na vagi i podelila na 24 dela, koliko treba da bude kiflica, oko 60 g svaka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: