bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Ishrana kod problema sa žučem

Ishrana kod problema sa žučem

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2291
Ishrana kod bolesne žuči

/undefined /undefined /undefined Svaki četvrti stanovnik planete ima problem sa žučem. Deo bolesnih čak i ne sumnja da ima zdravstvenih problema. To je zato što se često meša sa simptomima gastritisa, povišene kiseline, težine u želucu itd.

Bolesti žuča mogu početi najviše kada se nepravilno hranimo. Da bismo se lečili, čak i da se sačuvamo od dijagnoze bolesnog žuča, treba da znamo kako da se hranimo.

Bolesna žuč

Kada ustanovite da imate problem sa žučem, još uvek imate mougćnost da izbegnete operaciju. Postojanje problema i kamenje u žuči ne podlaže uvek istom tipu lečenja, osim ako ivice nisu upaljene. Prva stvar koju treba da promenite je ishrana.

Na prvom mestu potražite dodatke ishrani koji u sebi sadrže selen, molibden, cink i bakar, holin i metionin. Oni pomažu regulisanju metabolizma i masti. Unos vitamina C u svakom obliku.

Sveže voće i povrće - obavezan elemenat svake ishrane, kako kod zdravih, tako i kod bolesnih ljudi.

Namirnice za žuč

Glavne namirnice u meniju treba da budu artičoka i cvekla - one imaju blagotvorno dejstvo na funkcije žuči.

Kupus, brokoli, kovrdžavi kupus - potpuno obavezni u ishrani kod problema sa žučem.

Kajsije - od voća su one najpogodnije. Stimulišu pročišćenje bubrega i smanjuju rizik od razvoja infekcija.

Grožđe je dobar izvor antioksidanata. Ono je idealno za čišćenej krvi i bogato je vitaminima iz grupe B, kao i kalijumom. Daje energiju organizmu.

Limun je voće bogato vitaminom C.

Kupus

Začini:

Celer - poboljšava cirkulaciju i ima veliki efekat pročišćavanja.

Pešun - dobar za poboljšanje varenja. Značajno smanjuje procese upale.

Luk - ima glavnu ulogu detoksikacije jetre, pomaže kod izbacivanja tečnosti.

Dozvoljene namirnice: sveže nemasno mleko, najbolje kravlje, sveže pripremljen sitan sir, dijetetski sitan sir, dobro posoljen kravlji sir, sveže zakiseljeno kiselo mleko, sveže usiren sir, ajran, tarator bez belog luka.

Od mesa možete jesti pitomog zeca, teletinu, krhku govedinu, jagnjetinu - kuvanu ili pečenu u rerni ili na roštilju, pile brojler, mlada kokoška koja nije masna, rečna riba koja nije masna (mrena, klen, mlad šarana, tarana, pegunica, bela riba, pastrmka, štuka, crvenoperka - uglavnom kuvana ili pečena na roštilju), belance jaja, snežne loptice, biljna ulja za salatu - suncokretovo, maslinovo.

Svi ostali prehrambeni proizvodi treba da se konzumira umereno, a ako je moguće da se izbegava.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest