Bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Dijeta kod pankreatitisa

Dijeta kod pankreatitisa

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190173
Dijeta kod pankreatitisa

Pankreatitis je bolest koja se teško leči, a u isto vreme stvara dosta problema pacijentu. To je upala pankreasa. Blagi oblici bolesti teško se otkrivaju, a teški su čak opasni za ljudski život. Prema lekarima, ovo je bolest današnjice, zato što živimo pod neprestanim stresom i opterećenjem.

Pacijentima koji boluju od pankreatitisa je potrebna dijeta koja se međutim određuje prema tipu bolesti.

Kod oštrog hroničnog pankreatitisa hrana koja se uzima su tečna, polutečna i pasirana jela. Ona sadrže malo ugljenih hidrata, a više belančevina. Svedite masti na minimum, takođe i grubu celulozu, holesterin i eterična ulja. Uporedo sa dijetom se uzima i dosta vitamina.

Dijeta kod pankreatitisa

Primer dijete kod snažno izoštrenog hroničnog pankreatitisa:

Za doručak - čaj, ovsena kaša, komad kuvanog mesa.

Napravite i drugi doručak, koji uključuje omlet od belanaca, pripremljen na pari. Ni u kom slučaju nemojte konzumirati prženu hranu. Napravite čaj od šipka.

Ručak može da uključi vegetarijansku supu samo od povrća, kuvani krompir, kao i šniclu na pari.

Za posle podnevnu užinu skuvajte blagi čaj i uzmite malo nemasnog sitnog sira.

Večera uključuje kuvanu ribu sa pireom od šargarepe i čaj. Pre spavanja popijte jedan ajran.

Dijeta kod pankreatitisa

Dozvoljena hrana:

Pšenični hleb koji je blago suv ili je od prethodnog dana, pasirane vegetarijanske supe, kuvana teletina, govedina ili zečetina.

Kuvana riba, koja međutim nije masna. Omleti od belanaca, mleko, kuvano, preprženo, a potom pasirano povrće. Pijte slab čaj od limuna, blago zaslađen i čaj od šipka.

Što se tiče masti, dozvoljene su ograničene količine biljnog ulja i rafinisane biljne masti.

Oboleli treba da izbegavaju sledeću hranu:

Sveži i ražani hleb, pečene proizvode spremljene sa kvascem, višeslojna testa.

Sva masna mesa, guščije meso, pačetinu, dimljene kobasice.

Supe spremljene na bazi jakog mesa, riblje bujone i bujone od povrća.

Konzervisane proizvode, masne i usoljene ribe, džigericu i ikru. Tvrdo kuvana ili pržena jaja.

Povrće kao što je patlidžan, repa, kupus, pečurke, slatke paprike, beli luk, spanać, zelje. Sirovo i nepasirano voće, jagode, maline, kupine. Grožđe, urme i smokve.

Slatke proizvode, čokoladu, paradajz sokove i sve pikantne začine. Gazirana pića, kafu i kakao.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest