Već je vreme da spremamo zimnicu pokupimo svakakvo povrće koje će nam biti potrebno za zimu i koje nećemo moći da nađemo po prodavnicama.
Većina od njih nam daje mogućnost da izaberemo hoćemo li ih stavljati u zamrzivač ili ćemo ih pak konzervirati. Patlidžan možemo konzervirati na dosta različitih načina. Počinjemo sa patlidžanom u paradajz soku, koji možemo zatvoriti u tegle. Evo kako ide recept:
Patlidžan sa paradajz sokom
Potrebni sastojci: 3 kg patlidžana, biber, so, peršun, luk, lovorov list, ulje, sirće, šećer
Način pripreme: Prvo isečete patlidžane na komade i ostavite da se iscede, unapred ih posolite. Nakon otprilike pola sata svaki komad uvaljate u brašno i pržite u zagrejanom ulju.
Kada postane crvenkasto sa obe strane, vadite iz tiganja. Stavite luk da se lepo izdinsta i dodajete narendan paradajz, kada smesa počne da vri, dodajete začine ostavljate da malo ključa.
Na kraju u sos dodajete i komade patlidžana, nakon čega kuvate ne više od 5-6 minuta. Kada g isključite, dodajete peršun i sipate u tegle, dok je još uvek toplo. Sledi sterilizacija sat vremena i nakon toga ohladite teglice.
Za sledeći recept vam neće biti potrebno sirće. Evo potrebnih sastojaka:
Patlidžan u ulju
Potrebni sastojci: 3 kg patlidžana, 100 g luka, 200 g šargarepe, glavica celera, so, peršun, ulje, biber
Način pripreme: Na ringlu stavljate šerpu sa vodom koja treba da provri. Nakon toga dodajete patlidžane, da bi omekli. Kada su gotovi, vadite ih i i sečete na kolutove debljine oko centimetar. Sledi prepržavanje uzagrejanom ulju. Kada porumene i izvadite ih, pospete ih crnim biberom i solju.
Ostalo povrće - luk, šargarepu i celer sečete na kriške.
Komade patlidažna ređate u odgovarajuće tegle, a među njih stavljate drugo povrće. Na kraju patlidžan prelijete uljem u kome su se pržili, a koje je prethodno proceđeno. Zatvarate i sterilišete 15 minuta.
Prženi patlidžaen možete konzervirati sa malo belog luka - bez ikakvog ostalog povrća. Prosto treba da isečete patlidžane na kriške i kada iscuri gorki sok, da ih ispržite.
Nakon toga u teglice ređate komade, unapred oceđene od masnoće i posipate ih belim lukom između njih. Sledi da ponovo zalijete patlidžane proceđenim uljem, stavljate poklopce i sterilišete desetak minuta.
Komentari