Grci su uglavnom poznati po svojim verskim kultovima, filozofima, umetnicima i kao tvorci Olimpijskih igara. Manje je poznato, međutim, da su oni zapravo i odlični kuvari koji su autori niza klasičnih ukusnih recepata.
Pored tradicionalnih grčkih tikvica, patlidžan takođe ima važnu ulogu u mnogo grčkih recepata. Smatra se da je ovo povrće sunarodnik paradajza, a koreni mu potiču iz zemalja Indije i Šri Lanke. Patlidžan ima boje u rasponu od bele do ljubičaste. Plod je mesnat i potiče iz roda pomoćnica (Solanum). Njegov kvalitetan ukus i hranljiva svojstva čine ga široko rasprostranjenim proizvodom u svetu kulinarstva.
Evo nekoliko zanimljivih grčkih recepata za patlidžan, kojima ne možete da odolite:
Musaka sa patlidžanom
Musaka se tradicionalno povezuje sa krompirom, ali kombinacija sa patlidžanom ne daje manje izuzetne rezultate u grčkoj kuhinji. Za recept je potrebno 1 kg mlevenog mesa, 2 glavice luka, 5 patlidžana, biber, crvena paprika, 6 paradajza, oko 200 g kačkavalja, peršun, ulje, so po ukusu.
Svo povrće isecite na kolutove, a u isto vreme na zagrejanom ulju prodinstajte luk. Dodajte mleveno meso sa solju i biberom.
Patlidžan poređati u nauljeni pleh, a preko njega stavite mleveno meso, paradajz i na kraju paprike. Poprskate ih sa malo ulja i začina. Musaku završite patlidžanima koje stavite na vrh i pospite peršunom. Zatim možete ispeći gotovu musaku.
Grčka salata sa patlidžanom
Grčka salata je apsolutni klasik u kulinarstvu, koji je stekao široku popularnost svojim suptilnim i svežim ukusom. Reč je o tradicionalnom receptu koji snažno asocira na Grčku i koji akcenat stavlja na kombinaciju paradajza, sira i patlidžana.
Za recept su vam potrebni 2 komada patlidžana, 1 glavica luka, 2 komada paradajza, 1 komad paprike, 2 kašike kapara, 1/2 kašičice maslinovgo ulja, origano, so i masline.
Patlidžane prvo ispecite u lagano zagrejanoj rerni, a zatim ih oljuštite kada se ohlade. Isecite ih na kockice ili kriške, pa prelijte ostatkom proizvoda i promešajte.
Patlidžan na grčki način
Klasični patlidžan na grčki način se priprema od 1 komada patlidžana, 2 komada paradajza, 2 kašike pirinča, 3 čena belog luka, 1 glavice luka, 2 kašike sira, 1 kašike kravljeg maslaca, 1 kocke bujona od povrća, 1 kašike maslinovog ulja, origana i bibera po ukusu.
Patlidžan, luk i paradajz isecite na kockice. Zagrejte rernu na 180 stepeni i u tiganju na umerenoj vatri propržite patlidžan.
Dodajte luk i nastavite da pržite još 5 minuta. Dodajte paradajz i beli luk, zatim bujon i pirinač sa ostatkom začina. Sipajte vodu i promešajte.
Pospite rendanim sirom i stavite komadiće maslaca. Pecite patlidžan oko 20 minuta do zlatne boje.
Pogledajte i neke ideje za:
- namaze od patlidžana;
- zapečena jela od patlidžana.
Komentari