Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»7 iznenađujućih zdravstvenih koristi patlidžana

7 iznenađujućih zdravstvenih koristi patlidžana

Ivanina MarinovaIvanina Marinova
Početnik
35
Sveži patlidžan

Patlidžan je visokokvalitetna i niskokalorična hrana, bogata sa mnogo hranljivih sastojaka.

Nakon što pročitate ovaj članak upoznaćete se sa 7 zdravstvenih koristi od konzumiranja patlidžana.

Bogati su mnogim hranljivim sastojcima

Patlidžan je zasićujuć što znači da sadrži mnogo vitamina, minerala i vlakana.

82g svežeg patlidžana sadrži:

piletina sa patlidžanom i čorizom

- Kalorije: 20

- Ugljeni hidrati: 5 g

- Vlakna: 3 g

- Protein: 1 g

- Mangan: 10% od preporučenog dnenog unosa

- Folna kiselina: 5% od preporučenog dnevnog unosa

- Kalijum: 4% od preporučenog dnevnog unosa

- Vitamin C: 5% od preporučenog dnevnog unosa

Patlidžani takođe sadže u malim količinama niacin, magnezijum i bakar.

Imaju visok sadržaj antioksidanata

Patlidžani su bogati antioksidantima. Antocijanini su antioksidanti koji štite od oštećenja ćelija, kardiovaskularnih bolesti i raka.

Mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti

bol u srcu

Nekoliko istraživanja sprevedenih na životinjama su ustanovila da patlidžan može da poboljša funkciju srca i da smanji novo LDL holesterola i triglicerida. Uprkos tome, potrebna su dodatna istraživanja da bi se tačno znalo kako patlidžan deluje na zdravlje srca kod ljudi.

Može da kontroliše novo šećera u krvi

Patlidžan se preporučuje kod dijabetesa. On ima visok sadržaj vlakana i polifenola, koji značajno mogu pomoći za smanjenje nivoa šećera u krvi.

Mogu pomoći kod gubitka težine

misli o mršavljenju

Patlidžani imaju visok sadržaj vlakana, ali imaju nizak nivo kalorija što ih čini odličnim dodatkom svakoj ishrani kod mršavljenja. Vlakna zasite i automatki smanjuju dnevni unos kalorija.

82 g svežeg patlidžana sadrži 3 g vlakana i ima samo 20 kalorija.

Osim toga, patlidžan se često koristi kao zamenih visokolaloričnim sastojcima u različitim receptima.

Mogu biti korisni kod borbe sa rakom

Patlidžan sadrži nekoliko svojstava koji imaju potencijal da se bore sa ćelijama raka. Takođe prema nekim istraživanjima konzumiranje više voća i povrća kao što je patlidžan može sprečiti neke vrste raka. Međutim, potrebna su istraživanja kako bi se odredilo kako jedinjenja, koja su otkrivena u patlidžanu mogu uticati na rak kod ljudi.

Lako se koristi u ishrani

Patlidžan može da se lako uključi u svaku ishranu. Može se pripremiti na različite načine - pečeni patlidžan, patlidžan na roštilju ili tiganju, tako da svako uživa u njegovom ukusu po želji.

Ako volite da jedete patlidžan, obavezno probajte recepte za domaći kjopolu, patlidžan sa paradajz sosom ili omiljeni imam bajaldi.

Pogledajte takođe kako se konzervira patlidžan, koji začini idu uz patlidžan, i da li treba da se ljušti kora patlidžana prilikom prirpeme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni