Macis

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315816
Macis

Macis, poznat i kao muskatni cvet, predstavlja aromatični začin, koji se dobija od polodova zimzelenog drveta muskatnog oraščića Myristica fragrans. Od njega se dobija i popularni začin, muskatni oraščić.

Drvo muskatnog oraščića raste u jugoistočnoj Aziji i Australiji. Poreklom je sa indonezijskih ostrva Banda. Može se nači još u Šri Lanci, južnoj Indiji, Grenadi, Malziji i Fidžiju.Drvo muskatnog oraščića se gaju u zonama gde je nadmorska visina bar 500 m. Može da poraste do 30 metara, ali to se retko sreće. Obično je visoko oko desetak metara. Biljka ima dva pola. Počinje da cveta kad napuni 8 godina. Najviše plodova daje kada napuni 20 godina. Od jednog drveta može da se dobije do 2000 muskatnih oraščića za jednu godinu.

Plodovi drveta muskatnog oraščića imaju oblik kruške. Oni su dugi između 6 i 9 cm. Odlikuju se žućkastom bojom i glatkom površinom. Nakon što se plodovi oljušte, ljuska se koristi za dobijanje macisa. O koštice koja se nalazi u plodu se dobija muskatni oraščić.č

Istorija macisa

Još su u 6. veku arapi pametno trgovali sa muskatnim oraščićem, ali i macisom. Dva začina su brzo posatala omiljena u arapskoj kuhinji i preneli su se u Evropu. U 16. veku muskatni orašćić i macis postaju još popularniji nakon što Portugalci počinju da vladaju ostrve začina.

Vek kasnije se mešaju Holanđani. koji nakon zauzimanja arhipelaga ljubomorno čuvaju drveće muskatnog orašića. Prema jednom predanju, francuzi uspevaju da se dokopaju rasade Myristica fragrans i počinju da gaje drvo na ostrvu Mauricijus. Do 19. veka, drvo muskatnog oraščića se gaji u Americi.

Proizvodnja macisa

Kao što je već postalo jasno, začin macis se proizvodi od plodova drveta muskatnog oraščića, koji raste u tropskim predelima. Na dovoljno viskoj temepraturi (ne nižoj od 20 stepeni) i obilnim kišama drvo počinje da daje plodove nakon sedme godine. Vremenom, daje više plodova. Odrasli predstavnici ove vrste daju plodove bar tri puta godišnje.

Svi koraci u proizvodnji macisa su od velikog značaja, pošto od njihovog ispunjavanja zavisi kvalitet začina, a samim tim i njena cena. Nakon što se plodovi drveta muskantog oraščića oberu, treba da se oljušte. Naime, ova procedura se ispostavila kao veoma važna i treba da se precizno izvrši, pošto materijal treba poptuno da se sačuva ni u kom slučaju da se ošteti.

Takav macis se nalazi mnogo ređe i to je razlog njegove visoke cene. Dobijeni materijal ostavljam ona suncu, raspoređen na specijalnim podlogama od bambusa. Nakon toga se prelazi na sledeći korak - pritiskanje ljuske specijalnim drvenima alatom, da bi dobila oblik gramofonske ploče. Na kraju se macist suši i pakuje. Suv cvet drveta muskatnog oraščića može da bude žut ili narandžast.

Sastav macisa

Začin macis

U sastav macisa ima ne malo cenjenih sastojaka. On sadrži kalijum, kalcijum, mangan, fosfor, natrijum, selen, bakar, gvožđe. Javlja se izvor vitamina A, vitamin B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B9, vitamina C i vitamina PP.

Kuvanje sa macisom

Macis je među visoko cenjenim začinima u kulinarstvu. Međutim, on se razlikuje od začina muskatnog oraščića po mirisu i ukusu. Kod muskatnog oraščića je ukus lakši, a ukus je slađi i ima topliju notu. Kod macisa je miris značajno oštriji, a ukus jači.

Poznati kulinari ga navode kao cenjeni začin u egzotičnim jelima. Cvet drveta muskatnog oraščića se može upotrebi samostalno ili u kombinaciji sa muskatnim oraščićem, kao i sa drugim začinima kao što je cimet, đumbir, aleva paprika, korijander, kurkuma, piskavica, čili. Od macisa se prirpema specijalno ulje prijatnog mirisa, koji se stavlja u razne vrste senfa i soseva. Neki narodi sa njim posipaju i napitke.

Koristi se prilikom pripreme kobasica, salata, pašteta. Macis najbolje dopunjuje miris jela od jagnjetine, svinjetine, govedine, teletine i piletine. Nema tendencija da se sa njim začine jela od ribe ili gozbe od pečuraka. Najviše se ceni u poslastičarskoj industriji.

Sa njim se prave razni deserti i slatkiši. Nalazi se u mnogim aromatičnim i apetitnim milibrot hlebovima i keksićima. Kada kuvate sa cvetom crveta muskatnog oraščića ne treba da preterujete. Koriste ne više od 0, 1 g od začina za začinjavanje jedne porcije.

Predlažemo tradicionalni recept za banane sa macisom, sa kojim ćete uneti raznolikost na tradicionalnu domaću trpezu

Potrebni sastojci: 5 nezrelih banana, supena kašika ruma, 100 g smeđeg šećera, 2 kašičice cimeta, 1 ljuspa macisa, 1 pakovanje kravljeg maslaca, šećer u prahu.

Način pripreme: Maslac ugrejte u tiganju. Dodajte rum, macis i cimet. Banane isecite na dva dela po dužini. Nako toga dobro pospite šećerom. Stavite da se prže sa obe strane u ugrejanoj smesi. Servirajte sa šećerom u prahu.

Koristi od macisa

Macis se vekovima koristi ne kao začin, nego i kao sredstvo za lečenje mnogih bolesti. Narodni lekari ga preporučuju kod problema sa varenjem. Postoje dokazi da macis pomaže kod upala, nadutosti i grčeva. Začin je takođe naveden i kao afrodizijak.

Štete od macisa

Uprskos tome što je macis koristan i aromatičan, on ne treba da se unosi u velikim količinama. To može da dovede do iritacije želuca i gađenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji