Crni Kumin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Crni kumin

Crni kumin (Nigella Sativa) je legendarna biljka koja dolazi sa istoka. Crni kumin je visine 40-60 cm, a seme, ulje i biljka koje se dobijaju od njega poznati su pod različitim nazivima - crno seme, čukurot, faraonovo ulje.

Crni kumin se koristi u istočnjačkoj medicini kao sredstvo za lečenje najrazličitijih zdravstvenih problema. Cenjena biljka raste na području Sredozemnog mora, u Aziji, na Arapskom poluostrvu i u severnoj Africi.

Istorija crnog kumina

Uprkos tome što crni kumin nije mnogo popularan u našoj zemlji, njegova istorija datira od nezapamćenih vremena. Arheolozi su našli semenje crnog kumina u iskopinama koje datiraju iz perioda mezolite i neolita, što pokazuje da se crni kumin upotrebljavao još pre 8000 godina. Egiptolog Hauard Karter otkrio je među Tutankamonovim stvarima ulje za koje niko nije znao šta je tačno.

Skoro je postalo jasno da je to ulje od srnog kumina. Istoričari su znali da su drevni egipćani svakodnevno koristili ulje, ali za šta - niko ne zna. Ipak činjenica da je ulje od crnog kumina među Tutankamonovim stvarima, samo po sebi govori o njegovoj važnosti. Sama Nefertiti je koristila crni kumin da sačuva svoju lepotu i mladost.

U Starom zavetu se spominje važnost crnog kumina i čak se opisuje način za dobijanje ulja. Biljka je bila poznata i rimljanima koji su ga nazivali grčkim korijanderom. Drevnogrčki lekar Dioskordis ga je koristio kao lek za zubobolju, glavobolju i opšta zdravstvena oboljenja.

Začin crni kumin

Drevna svedočanstva o širokoj primeni crnog kumina i ispitaivanja sprovedene u današnje vreme, označavaju crni kumin kao biljku koja je jedan od glavnih pretendenata za sredstvo koje hiljadama godina učvršćuje zdravlje.

Sastav crnog kumina

Ulje id crnog kumina sadrži iznad 100 aktivnih komponenti. Bogato je nezamenljivim masnim kiselinama, niacinom, proteinima, folnom kiselinom, kalcijumom, cinkom, gvožđem, fosforom, tiaminom, riboflavinom, piridoksinom, karotenom, argininom i dr.

Izbor i čuvanje crnog kumina

Crni kumun se nalazi u prodavnicama u formi ulja i dodatka ishrani. Ulje treba da se čuva na suvom i provetrivom mestu. Neophodno je da se čuva od domašaja male dece. Proizvođač i rok trajanja treba da su jasno naznačeni na pakovanju.

Koristi od crnog kumina

Ulje od crnog kumina je poznato vekovima kao moćan imunostimulans, sa brojnim koristima za zdravlje, koje ga čine primenljivim kod različitih problema. Arginin koji se nalazi u crnom kuminu je veom koristan ljudima koji su pretrpeli traume, opekotine i zapaljenja. Ovaj sastojak neutrališe slobodne radikale i stimuliše oslobađanje hormona rasta i sintezu kolagena.

Arginin stimuliše i proizvodnju prostagladina E1 - on reguliše moždane funkcije i nervne impulse, redukuje zapaljenja i kožne ekceme, deluje bronholitično i širi krvne sudove.

Jedan od najvažnijih sastojaka crnog kumina - nigelon, je veoma efikasan kod bronhitisa, astme i respiratornih oboljenja. On umiruje i širi bronhije i u isto vreme pokreće oslobađanje histamina.

Ulje od crnog kumina

Crni kumin deluje na timusnu žlezdu i u isto vreme je stimuliše, a upravo je ona odgovorna za odbrambeni mehanizam organizma. To vodi do učvršćivanja imuniteta i prevencije bolesti i infekcija.

Korišćenje ulja od crnog kumina stimuliše rad koštane srži, što ga čini idealnim sredstvom za lečenje i prevenciju razvitka tumora. Po svojim antibakterijskim svojstvima, crni kumin prevazilazi niz savremenih antibiotika, ali za razliku od njih, on ne šteti organizmu. Efikasan je i protiv bakterija, koje imaju visoku rezistenciju na lekove, kao što je na primer kolera.

Ulje od crnog kumina se koristi protiv alergija, nazeba, upala usne duplje, oboljenja digestivnog trakta, astme, dijabetesa. Crni kumin je efektan u lečenju hemofilije, upale sinusa, hemoroida, upala prostate, psorijaze, alopecije, dijareje. Pomaže kod iscrpljenosti, parazita, nedovoljne sekrecije žuči, iscrpljenosti. Veoma dobro deluje kao diuretik, protiv virusa, bakretija i gljivica.

Ulje od crnog kumina poboljšava rast kose i čuva je od prevremenih sedih. Nalazi se i u sastavu krema protiv bora.

Sa ciljem učvršćivanja imuniteta i povratak zdravlja, kod odraslih se preporučuje unos od 1 kašičice ulje od crnog kumina dva puta dnevno - ujutru i uveče. Nakon unosa ulja, popije se pola čaše vode, sa 1 kašikom meda rastvorenog u njoj.

Ulje od crnog kumina smanjuje šećer u krvi i holesterol; tonira telo i stimuliše seksualnu aktivnost, poboljšava cirkulaciju i krvni pritisak; ubija rast bakterija, mikroorganizama i destruktivne ćelije. Pomaže da se poveća snabdevanje mleka kod dojilja, ali treba da se uzima nakon porođaja.

Štetnost crnog kumina

Ulje od crnog kumina ne treba da uzimaju trudnice i ljudi sa presađenim organima, zbog opasnosti od odbacivanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji