Začini

Začini

Sve o začinima , čemu koriste i kada da ih koristimo. Začini u srpskoj i internacionalnoj kuhinji.
AnisZačiniAnis
12. okt.
Катарина Кнежевић
MacisZačiniMacis
19. sep.
Катарина Кнежевић
Tonka pasuljZačiniTonka pasulj
16. avgust
Tanja Radmanovac
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
MahlebMahlebMahleb /Mahlab/ je tipičan arapski začin, koji je prepoznatljiv po svom ukusu kombinacije arome badema i trešnji. Osim kao aromatičan začin, mahleb se koristi i kao lek za mnoge bolesti. Prema narodnoj medicini, mahleb deluje okrepljujuće.
GalangaGalangaGalanga je veoam popularan začin u celoj Jugoistočnoj Aziji. Posebno je omiljen mnogima kao deo tajlandske kuhinje. Galanga liči na đumbir, Ali ne može da ga zameni. Galanga ima protivupalno dejstvo.
KrbuljicaKrbuljicaKrbuljica je blizak rođak peršunu. Krbuljica ima široku primenu u kulinarstvu kao začin za piletinu, ribu, povrće, jela sa jajima. Krbuljica pomaže kod lenjih creva.
Bixa orellanaBixa orellanaBixa orellana je žbun ili malo drvo, koje pripada porodici Bixaceae. Još od davnina su dokazana brojna korisna svojstva bixa orellane. Seme bixa orellane je korisno kod krvnog pritiska, gljivica, migrene itd.
KimKimKim je specifičan aromatičan začin, koji se koristi za začinjavanje teže hrane i različitih slanih peciva. Po ukusu i aromi kim podseća na anis. Kim je efikasno sredstvo protiv grčeva i stomačnih oboljenja.
Beli BiberBeli BiberBeli biber su pre mnogo vekova koristili indijski iscelitelji. Beli biber brzo uspeva da se ugnezdi i u narodnu medicinu drugih naroda. Beli biber je začin jedinstvene arome.
Kokosov ŠećerKokosov ŠećerKokosov šećer je prirodni zaslađivač, čija boja može biti zlatna ili braon, a struktura kristalna ili blago zrnasta. Kokosov šećer se dugo koristi u Aziji. Kokosov šećer je vredan izvor vitamina i minerala.
SumakSumakSumak je veoma popularan začin u arapskoj kuhinji, koji raste i na Mediteranu. Sumak se koristi za začinjavanje donera, pirinča i različitih vrsta mesa. Sumak blagotvorno delije na varenje hrane.
Zvezdasti AnisZvezdasti AnisZvezdasti anis /ructus Anisi stellai/ ili kineski anis je plod zimzelenog drveta Illicium verum. U narodnoj medicini azijskih naroda ima mnogo lekova koji sadrže zvezdasti anis.
Kres SalataKres SalataKres salata se od davnina koristi kao stimulativno sredstvo, koje povećava tonus i izdržljivost. U srednjem veku su jeli kres u sendvičima, a danas se kres koristi za salate, supe, glavna jela sa mesom i povrćem.