Začini

Začini

Sve o začinima , čemu koriste i kada da ih koristimo. Začini u srpskoj i internacionalnoj kuhinji.
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
AnisAnisAnis nam je poznat pretežno kao začin specifičnog ukusa. Koristi se hiljadama godina u kulinarstvu i ima brojne koristi za zdravlje.
MacisMacisMacis, poznat i kao muskatni cvet, predstavlja aromatični začin. Macis se vekovima koristi ne samo kao začin, već i kao sredstvo za lečenje raznih oboljenja. Narodna medicina ga preporučuje za lečenje stomačnih problema.
Tonka pasuljTonka pasulj
16. avgust
Rosi Trifonova
Tonka pasulj je malo poznat začin kod nas. Tonka pasulj se koristi kao zamena za vanilu, ali ima i aromu cimeta, karanfilića i gorkog badema. Tonka pasulj se odlično slaže sa čokoladnim ukusom.
MahlebMahlebMahleb /Mahlab/ je tipičan arapski začin, koji je prepoznatljiv po svom ukusu kombinacije arome badema i trešnji. Osim kao aromatičan začin, mahleb se koristi i kao lek za mnoge bolesti. Prema narodnoj medicini, mahleb deluje okrepljujuće.
GalangaGalanga
06. avgust
Rosi Stoyanova
Galanga je veoam popularan začin u celoj Jugoistočnoj Aziji. Posebno je omiljen mnogima kao deo tajlandske kuhinje. Galanga liči na đumbir, Ali ne može da ga zameni. Galanga ima protivupalno dejstvo.
KrbuljicaKrbuljicaKrbuljica je blizak rođak peršunu. Krbuljica ima široku primenu u kulinarstvu kao začin za piletinu, ribu, povrće, jela sa jajima. Krbuljica pomaže kod lenjih creva.
Bixa orellanaBixa orellanaBixa orellana je žbun ili malo drvo, koje pripada porodici Bixaceae. Još od davnina su dokazana brojna korisna svojstva bixa orellane. Seme bixa orellane je korisno kod krvnog pritiska, gljivica, migrene itd.
KimKimKim je specifičan aromatičan začin, koji se koristi za začinjavanje teže hrane i različitih slanih peciva. Po ukusu i aromi kim podseća na anis. Kim je efikasno sredstvo protiv grčeva i stomačnih oboljenja.
Beli BiberBeli BiberBeli biber su pre mnogo vekova koristili indijski iscelitelji. Beli biber brzo uspeva da se ugnezdi i u narodnu medicinu drugih naroda. Beli biber je začin jedinstvene arome.
Kokosov ŠećerKokosov ŠećerKokosov šećer je prirodni zaslađivač, čija boja može biti zlatna ili braon, a struktura kristalna ili blago zrnasta. Kokosov šećer se dugo koristi u Aziji. Kokosov šećer je vredan izvor vitamina i minerala.