Tonka pasulj
Začini

Tonka pasulj

Tonka pasulj je malo poznat začin kod nas. Tonka pasulj se koristi kao zamena za vanilu, ali ima i aromu cimeta, karanfilića i gorkog badema. Tonka pasulj se odlično slaže sa čokoladnim ukusom.

1

Začini

Sve o začinima, čemu koriste i kada da ih koristimo. Začini u srpskoj i internacionalnoj kuhinji.
Začini - MahlebZačini

Mahleb

14.08.2018

Mahleb /Mahlab/ je tipičan arapski začin, koji je prepoznatljiv po svom ukusu kombinacije arome badema i trešnji. Osim kao aromatičan začin, mahleb se koristi i kao lek za mnoge bolesti. Prema narodnoj medicini, mahleb deluje okrepljujuće.

Začini - GalangaZačini

Galanga

06.08.2018

Galanga je veoam popularan začin u celoj Jugoistočnoj Aziji. Posebno je omiljen mnogima kao deo tajlandske kuhinje. Galanga liči na đumbir, Ali ne može da ga zameni. Galanga ima protivupalno dejstvo.

Začini - KrbuljicaZačini

Krbuljica

07.07.2018

Krbuljica je blizak rođak peršunu. Krbuljica ima široku primenu u kulinarstvu kao začin za piletinu, ribu, povrće, jela sa jajima. Krbuljica pomaže kod lenjih creva.

Začini - Bixa orellanaZačini

Bixa orellana

20.04.2018

Bixa orellana je žbun ili malo drvo, koje pripada porodici Bixaceae. Još od davnina su dokazana brojna korisna svojstva bixa orellane. Seme bixa orellane je korisno kod krvnog pritiska, gljivica, migrene itd.

Začini - KimZačini

Kim

24.12.2017

Kim je specifičan aromatičan začin, koji se koristi za začinjavanje teže hrane i različitih slanih peciva. Po ukusu i aromi kim podseća na anis. Kim je efikasno sredstvo protiv grčeva i stomačnih oboljenja.

Začini - Beli BiberZačini

Beli Biber

22.12.2017

Beli biber su pre mnogo vekova koristili indijski iscelitelji. Beli biber brzo uspeva da se ugnezdi i u narodnu medicinu drugih naroda. Beli biber je začin jedinstvene arome.

Začini - Kokosov ŠećerZačini

Kokosov Šećer

18.12.2017

Kokosov šećer je prirodni zaslađivač, čija boja može biti zlatna ili braon, a struktura kristalna ili blago zrnasta. Kokosov šećer se dugo koristi u Aziji. Kokosov šećer je vredan izvor vitamina i minerala.

Začini - SumakZačini

Sumak

15.12.2017

Sumak je veoma popularan začin u arapskoj kuhinji, koji raste i na Mediteranu. Sumak se koristi za začinjavanje donera, pirinča i različitih vrsta mesa. Sumak blagotvorno delije na varenje hrane.

Začini - Zvezdasti AnisZačini

Zvezdasti Anis

26.09.2017

Zvezdasti anis /ructus Anisi stellai/ ili kineski anis je plod zimzelenog drveta Illicium verum. U narodnoj medicini azijskih naroda ima mnogo lekova koji sadrže zvezdasti anis.

Začini - Kres SalataZačini

Kres Salata

16.09.2017

Kres salata se od davnina koristi kao stimulativno sredstvo, koje povećava tonus i izdržljivost. U srednjem veku su jeli kres u sendvičima, a danas se kres koristi za salate, supe, glavna jela sa mesom i povrćem.

Začini - PimentZačini

Piment

27.07.2017

Piment je začin, koji dolazi sa Jamajke. Kod nas se piment redovno koristi za supe i mesa. Od pimenta ima kako koristi, tako i štete.