Začini

Začini

Sve o začinima , čemu koriste i kada da ih koristimo. Začini u srpskoj i internacionalnoj kuhinji.
Kala namakZačiniKala namak
03. feb.
Kristina Chernikova
Muskatni oraščićZačiniMuskatni oraščić
25. januar
Rosi Trifonova
KaranfilićZačiniKaranfilić
20. januar
Admin
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
KariKari
20. januar
Kari je mešavina aromatičnih začina, koja je tradicionalna u indijskoj, kineskoj, japanskoj, latinoameričkoj kuhinji. Kari može da čuva od demencije i Alchajmerove bolesti, kao i da sagori masnoću.
PimentPiment
18. januar
Piment je začin, koji dolazi sa Jamajke. Kod nas se piment koristi u sipama i mesu. Piment je i koristan i štetan.
KorijanderKorijander
18. januar
Korijander je začin bogat fitonutrijentima. Korijander deluje zažtitno protiv salmonele. Najčešće se korijander koristi protiv gasova, kod lenjih creva, zatvora i nedostatka apetita.
So - koristi i šteteSo - koristi i štete
16. avgust
Zdravstvene organizacije nas često upozoravaju na opasnosti od soli, koju svi tako često konzumiramo. Da li velike količine soli pričinjavaju brojne zdravstvene probleme, ili je to mit? Da li je so korisna ili štetna?
Cejlonski cimet - šta treba da znamoCejlonski cimet - šta treba da znamo
29. jun
Cimet je jedan od najmirisnijih začina koje ljudi koriste vekovima. Dodaje se za aromatiziranje raznih jela, a koristi se i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Šta treba da znamo o cejlonskom cimetu.
Prednosti i primena zelenih začinaPrednosti i primena zelenih začina
11. jun
Zeleni začini imaju široku primenu u kulinarstvu. Svaki od njih ima blagotvorno delovanje na organizam. Ruzmarin jača nerve, majčina dušica ima jako antiseptičko delovanje, majoran deluje okrepljujuće.
AnisAnis
12. okt.
Anis nam je poznat pretežno kao začin specifičnog ukusa. Koristi se hiljadama godina u kulinarstvu i ima brojne koristi za zdravlje.
MacisMacis
19. sep.
Macis, poznat i kao muskatni cvet, predstavlja aromatični začin. Macis se vekovima koristi ne samo kao začin, već i kao sredstvo za lečenje raznih oboljenja. Narodna medicina ga preporučuje za lečenje stomačnih problema.
Tonka pasuljTonka pasulj
16. avgust
Tonka pasulj je malo poznat začin kod nas. Tonka pasulj se koristi kao zamena za vanilu, ali ima i aromu cimeta, karanfilića i gorkog badema. Tonka pasulj se odlično slaže sa čokoladnim ukusom.
MahlebMahleb
14. avgust
Mahleb /Mahlab/ je tipičan arapski začin, koji je prepoznatljiv po svom ukusu kombinacije arome badema i trešnji. Osim kao aromatičan začin, mahleb se koristi i kao lek za mnoge bolesti. Prema narodnoj medicini, mahleb deluje okrepljujuće.