bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta je resveratol i za šta je koristan?

Šta je resveratol i za šta je koristan?

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1453
Crveno vino

Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.

Može se koristiti i kao dodatak ishranu. Nalazi se još u borovnicama, kao i u nekim vrstama začina. Možete naći resveratrol i u čaši crvenog francuskog vina (na 225 ml - 640 mcg resveratrola). Količina u jednoj čaši je sasvim dovoljna za profilaktičnu dnednu dozu.

Poslednjih nekoliko godina resveratrol je veliki hit na tržištu i odličan je dodatak zdravom životu. Ima dokazani efekat kao antioksidans, sadrži veliku količinu vitamina E, osim toga može prekinuti veliki deo slobodnih radikaal, čiji osnovni zadatak da oštećuju ćelije. Ne na poslednjem mestu, resveratrol može pomoći i kod problema sa disajnim putevima - kod pneumonije i astme.

Osim toga mnogo brzo uspeva da spreči sve upale u telu. Znate da upale nisu neki bol - često one sa sobom nose i dosta problema, i ispostavilo se da je to samo jedan od mnogih problema. Zahvaljujući svojstvima, resveratrol uspeva da na prirodan način "otključa" razne sisteme u telu, koji direktno napadaju upalu.

Borovnice

Još uvek ostaju nedokazane tvrdnje da resveratrol može uspešno da spreči pojavu nekih vrsta raka, čak i da poboljša stanje ljudi koji pate od dijabetesa tip 2 i ne na poslednjem mestu, može poboljšati zdravstveno stanje organizma, kao i da može produžiti ljudksi život.

Iako su još uvek nedokazane, ove pretpostavke se dosta istražuju i možda ćemo se uskoro uveriti u čudo resveratrola. Trenutno se sprovode neka istraživanja sa nekim vrstama životinja, gde se uspešno dokazalo da im je životni ciklus produžen zahvaljujući ovom jedinjenju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest