Pre 275 godina, nemački hemičar Markgraf otkrio je kako se pravi šećer od bele cvekle. Danas se 20% šećera proizvedenog u svetu proizvodi od bele cvekle. Ali ovde ćemo govoriti o njegovom ukusnom i korisnom bratu - cvekli. To je zaista jedno od najzdravijih povrća koje možemo zamisliti.
Svojstva cvekle zavisne su od njenog izuzetno bogatog sastava. Cvekla je puna vitamina B, a sadrži i gvožđe, bakar, magnezijum, kalcijum, vlakna su u odličnim dozama, pa povrće pruža pravu navalu korisnih materija u organizam.
Na koje zdravstvene koristi možemo da računamo od cvekle
Cvekla sadrži nitrate prirodnog porekla, koji se u procesu varenja pretvaraju u azotnu kiselinu. Opušta krvne sudove, pospešuje protok krvi i na taj način snižava krvni pritisak. Sok od cvekle se tradicionalno preporučuje za smanjenje visokog krvnog pritiska.
Ovo povrće odlikuje jarka crveno-ljubičasta boja. To je zbog sadržaja betalaina u njemu - fitonutrijenta sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Ima preventivnu ulogu protiv raka pankreasa, dojke i prostate.
Betalain je veoma dobro sredstvo za detoksikaciju, čisti toksine tako što uklanja štetne materije iz organizma, pročišćava jetru i krv. Mangan u cvekli jača imunitet i podržava rad jetre i bubrega.
Anti-inflamatorna svojstva cvekle su takođe razlog da se konzumira zbog njenih korisnih svojstava. Štiti ćelije od antioksidativnog stresa, uklanja upale.
Vlakna u cvekli igraju ulogu u regulisanju enzima sa antioksidativnim svojstvima i onih belih krvnih zrnaca koji se bore protiv stranih ćelija koje izazivaju bolesti.
Prirodni nitrati u cvekli povećavaju izdržljivost organizma, pa je povrće pogodno za aktivne vežbače. Pošto su potrebne velike količine povrća za ovu svrhu, pogodan je sok od cvekle.
Među korisnim svojstvima cvekle je i to, što ona brine o zdravlju očiju, jer sadrži mnogo više gvožđa od spanaća, kao i luteina i beta karotena. Koktel korisnih sastojaka deluje u korist vida, smanjujući rizik od makularne degeneracije i oboljenja mrežnjače u starosti.
Svi delovi ovog povrća su korisni – i podzemni gomolj i nadzemni deo – listovi cvekle. Korisne su za snabdevanje organizma mnogim vitaminima i mineralima, a i svojom nutritivnom vrednošću – salatama od cvekle i kao dodatak raznim jelima i predjelima od cvekle.
Komentari