Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta je korisna cvekla?

Za šta je korisna cvekla?

Za šta je korisna cvekla

Pre 275 godina, nemački hemičar Markgraf otkrio je kako se pravi šećer od bele cvekle. Danas se 20% šećera proizvedenog u svetu proizvodi od bele cvekle. Ali ovde ćemo govoriti o njegovom ukusnom i korisnom bratu - cvekli. To je zaista jedno od najzdravijih povrća koje možemo zamisliti.

Svojstva cvekle zavisne su od njenog izuzetno bogatog sastava. Cvekla je puna vitamina B, a sadrži i gvožđe, bakar, magnezijum, kalcijum, vlakna su u odličnim dozama, pa povrće pruža pravu navalu korisnih materija u organizam.

Na koje zdravstvene koristi možemo da računamo od cvekle

Cvekla sadrži nitrate prirodnog porekla, koji se u procesu varenja pretvaraju u azotnu kiselinu. Opušta krvne sudove, pospešuje protok krvi i na taj način snižava krvni pritisak. Sok od cvekle se tradicionalno preporučuje za smanjenje visokog krvnog pritiska.

Ovo povrće odlikuje jarka crveno-ljubičasta boja. To je zbog sadržaja betalaina u njemu - fitonutrijenta sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Ima preventivnu ulogu protiv raka pankreasa, dojke i prostate.

Betalain je veoma dobro sredstvo za detoksikaciju, čisti toksine tako što uklanja štetne materije iz organizma, pročišćava jetru i krv. Mangan u cvekli jača imunitet i podržava rad jetre i bubrega.

Sok od cvekle

Anti-inflamatorna svojstva cvekle su takođe razlog da se konzumira zbog njenih korisnih svojstava. Štiti ćelije od antioksidativnog stresa, uklanja upale.

Vlakna u cvekli igraju ulogu u regulisanju enzima sa antioksidativnim svojstvima i onih belih krvnih zrnaca koji se bore protiv stranih ćelija koje izazivaju bolesti.

Prirodni nitrati u cvekli povećavaju izdržljivost organizma, pa je povrće pogodno za aktivne vežbače. Pošto su potrebne velike količine povrća za ovu svrhu, pogodan je sok od cvekle.

Među korisnim svojstvima cvekle je i to, što ona brine o zdravlju očiju, jer sadrži mnogo više gvožđa od spanaća, kao i luteina i beta karotena. Koktel korisnih sastojaka deluje u korist vida, smanjujući rizik od makularne degeneracije i oboljenja mrežnjače u starosti.

Svi delovi ovog povrća su korisni – i podzemni gomolj i nadzemni deo – listovi cvekle. Korisne su za snabdevanje organizma mnogim vitaminima i mineralima, a i svojom nutritivnom vrednošću – salatama od cvekle i kao dodatak raznim jelima i predjelima od cvekle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest