Kaster šećer ili Ricinusov šećer je veoma fin granuliran šećer, nešto između običnog i šećera u prahu. Redovno se koristi u Engleskoj za pripremu kolača i torti, za razliku od Amerike gde se ne koristi mnogo često jer se teško može naći - može se naći u specijalizovnanim prodavnicama.
Ovaj šećer se dobija od šećerne cvekle ili šećerne trske, nakon što se odvoji melasa. Odgovarajući je za recepte gde treba da se rastopi ili lako rastvori. Za razliku od običnog šećera, Kaster šećeru nije potrebna toplotna obrada da bi se rastvorio.
Kaster šećer možemo i kod kuće pripremiti, potrebno nam je samo blender ili secko i običan kristal šećer. Priprema se mnogo lako - 1 šolju običnog šećera stavljamo u blender, meljemo dok ne postane fin i možemo koristiti za pripremu deserata.
Krem brule sa kaster šećerom
Potrebni sastojci: kaster šećer 75 g, bela čokolada 200 g, žumanca 5 komada, sveže mleko 125 ml, pavlaka 250 ml, maline 250 g
Način prirpeme: Jaja, kaster šećer i čokoladu stavljamo u posudu koja izdržava toplotu na šerpu sa vodom na vatri. Mleko i pavlaku ugrevamo i dodajemo u smeus od jaja. Mešamo dok se ne zgusne.
Ostavljamo da se ohladi i rasporedimo u čaše. Stavljamo u frižider. Pre serviranja posipamo kaster šećerom i karamelizujemo korionikom ili ispod rešetke. Ukrašavamo malinama i strukom mente.
Komentari