Turbinado šećer je prirodni smeđi šećer, a naziv Turbinado potiče iz činjenice da se postupak sušenja kristala izvodi u centrifugi (turbini). Delimično je obrađen i uklonjen je mali deo melase. Njegova boja je boja ćilibara. Napravljen je od šećerne trske koja se iseckana sveža i od nje se odvojio sok.
Slično tehnologiji proizvodnje druge vrste šećera - Demerare, deo vodenog sastava se isparava da bi se postigla određena kristalizacija i dobijaju se kristali svetlo braon šećera. Zatim se kristali melju u centrifugi. Ovaj šećer nije podvrgnut beljenju i bojenju kristala, već je ta boja njegova prirodna. Njegovi kristali su veći od običnog šećera. Postoje mnoge vrste šećera koje su sirove i nerafinisane.
Sirovi šećer ima takođe i manje kalorija zbog visokog procenta sastava vode. Sadrži vitamine i minerale, jer su hemijski tretmani ograničeni ili se izbegavaju.
Ukus Turbinada ima blagu aromu melase, jer nije u potpunosti obrađen.
Turbinado šećer treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi, jer kada dođe u kontakt sa vazduhom, očvrsne.
100 grama šećera Turbinado sadrži 100 miligrama kalijuma, 23 miligrama magnezijuma, 85 miligrama kalcijuma, 1, 3 miligrama gvožđa, 3, 9 miligrama fosfora. Minimalni sadržaj mineralne soli je 740 miligrama, a 1 kašičica Turbinado šećera sadrži 20 kalorija.
Turbinado šećer je pogodan za vegansku ishranu, ne obrađuje se na bilo koji drugi način osim potpuno prirodnim postupkom isparavanja i bez hemikalija je.
I evo jednog recepta sa šećerom Turbinado:
Bademi u čokoladi i šećer Turbinado
bademi - 245 g
čokolada -170 g tamna, 60%
šećer Turbinado-50 g
morska so - za posipanje
Priprema je jednostavna, rerna se zagreva na 175 stepeni. Bademe ravnomerno rasporedite po papiru za pečenje i pecite oko 15 minuta. Onda ih ohladite. Istopite čokoladu u mikrotalasnoj pećnici na 15 sekundi, mešajući dok se ne rastopi.
Bademe stavite u posudu i pomešajte sa čokoladom. Pažljivo uklonite viljuškom na papir na rastojanju jedan od drugog. Pospite šećerom Turbinado i morskom solju. Ohladite u frižideru.
Već znate zanimljive činjenice o šećeru Turbinado i recept za isprobavanje.
Komentari