Kažu da da biste bolje upoznali kuhinju bilo koje države, treba da odete ne do nacionalnog restorana hrane, već do najbližeg kioska za uličnu hranu. Ako ste slučajno u Grčkoj, prvi korak je da probate Giros - najpopularniju grčku brzu hranu.
Giros se sprema sasvim jednostavno i brzo, tako da već sada naučite kako se to radi u kućnim uslovima.
Kako da napravite grčki Giros kod kuće
Zapravo, Giros je vrsta popularnog turskog jela - doner kebab koji predstavlja tanku veknu helba punjenu mesom. Inače, Turci ne priznaju grčku varijantu. Oni uveravaju da su preci mediteranske Šavarme. Grci se protive tome tvrdeći da je Giros izmišljen za vreme Aleksandra Velikog i njegovih osvajačkih pohoda.
Jednog dana veliki zapovednik je pokazao vojnicima kako da vešto ispeku komade sirovog mesa na oštrici mača direktno na otvorenoj vatri. Nakon toga on je vešto bacio komad pečenog mesa u ukruglu pogaču, uvio ju je u rolat i radosno zario zube u apetitni doner. Smatra se da originalni naziv kulinarske inovacije dato po poljosnatom hlebu. Na kraju krajeva, Giros u prevodu sa grčkog znači krug.
Master klas ulice
Grci su srdačni i gostoljubivi ljudi i zbog toga spremno demonstriraju svima kako da se pravi Giros u kući. Ovo se obično dešava na čistom vazduhu. Do majstora sporo se vrti ražnjić sa velikim komadom svinjskog ili pilećeg mesa. Naglo oštrim nožem seče tanke komade. U blizini na velikom poslužavniku leži gomila prepečenih pljosnatih pogača sa zlatnim ivicama.
Prvo se pogača obilno premazuje Tzatziki sosem. Nakon čega se pogača puni komadima mesa, prženim krompirom, kriškicama paradajza i prstenovima luka. Uvija se u rolat i stalja se u tanku papirnu kesicu.
S obzirom na to da je sami Giros dosta ukusan, ne iziskuje specijalne dodatke. Omiljene aromatične grčke biljke poput origana ili mente mogu da se dodaju u nadev za jači ukus. Često je unutra pogača pokrivena sočnim listovima zelene salate.
U restoranima zajedno sa Girosom najverovatnije će vam doneti salatu Fatuš, napravljenu od svežeg povrća i dresinga od maslinovog ulja i limunovog soka.
Giros sa pilećim mesom
Klasična verzija grčkih Girosa ne postoji. Najčešće se pileće meso stavlja kao nadev i dopunjava se paradajzima. Detaljno ćemo analizirati ovaj recept.
Potrebni sastojci:
pogača od pšeničnog brašna - 4 komada
pileći bataci bez kostiju - 600 g
sveži paradajzu - 2-3 komada
beli luk - 3-4 čena
listovi rukole - šaka
maslinovo ulje - 2 supene kašike
limunov sok - 2 supene kašike
mleveni origano - 1 kašičica
mlevena divlja nana - 1 kašičica
slatka mlevena aleva paprika - 1 kašičica
so i crni biber - po ukusu
maslinovo ulje - 1 supena kašika
Tzatziki sos
gusto prirodno kisleo mleko - 150 g
sveži krastavac - 1 komad
mirođija - 3-4 grančice
limunov sok - 1 supena kašika
beli luk - 1 čen
so i crni biber - po ukusu
Način pripreme:
Zapecite pogače u suvom tiganju sa nelepećim premazom sa obe strane, poređajte ih na gomilicu i pokrijte čistom krpom.
Za sos sitno iseckajte krastavac, provucite beli luk kroz presu, izmešajte sve sa kiselim mlekom i iseckanom mirođijom. Začinite limunovim sokom, solju i crnim biberom.
Natrljajte pileće meso od bataka solju i začinima, pospite maslinovim uljem, zapecite na gril tiganju dok se ne dobije zlatkasta smeđa boja.
Meso stavite na papirne ubruse i ostavite da se ohladi, isecite na ivice. Paradajz isecite na kriškice, iskidajte rukolu rukama. Stavite 2 supene kašike Tzatziki sosa, rasporedite malo rukole i kriškice paradajza. Odozgo stavite komade pileta.
Uvijte jedan rub pogače iznad drugog kako bi se napravio paket. Drugi Girosi se spremaju na apsolutno isti način.
Giros sa svinjskim mesom
Svinjski giros po popularnosti ne odstupa od pilećeg. Ovde se obično koristi svinjski vrat ili file. Kod ulične verzije, meso se peče na roštilju ili ražnju. Kod kuće se preporučuje da se marinirate tokom nekoliko sati. U nadev se stavljaju i prženi krompir ili prstenovi luka ili ljubičastog luka.
Potrebni sastojci:
svinjsko meso - 300 g
pogače - 2 komada
crveni luk - 1 komad
paradajzi - 1 komad
krompiri - 2-3 komada
biljno ulje - za prženje mesa i duboke masnoće
tzatziki sos - 100 g
maslinovo ulje - 2 supene kašike
mleveni korijander, čili, majoran, majčina dušica, origano, biber - po prstohvat svakog
so po ukusu
Način pripreme:
Pomešate sve nabrojane sastojke sa maslinovim uljem, premazujete meso i marinirate na nekoliko sati. Za to vreme sečete krompire na tanke i duge ivice i pržite ih. Posle, sečete svinjetinu na ivice i propržite u biljno ulju da se dobije zlatkasta smeđa boja. Napravite džep od suve pogače, stavite prženo svinjsko meso, pržene krompire, kriškice paradajza i prstenove luka, sve zalijte tzatziki sosem. O ovom obliku ćete poslužite Girose.
Vegetarijanski žiroskopi
U Grčkoj, iako ne toliko često, možete da nađete vegetarijanske žiroskope. Dobro je što u nadev može da se dodaje apsolutno svako povrće. Uključujući pržene krompire. U ovom slučaju, meso će biti zamenjeno fetom, halumijem ili drugim mekim sirom.
Sastav:
pogače - 2 komada
feta sir - 150 g
krompiri - 3 komada
čeri paradajz - 10 komada
krastavac - 1 komad
paprika - 1 komad
zelena salata - 6-8 listova
crveni luk - 1 komad
beli luk - 2-3 čena
tzatziki sos - 70 g
limunov sok - 2 kašičice
maslinovo ulje - 1 supena kašika
so i crni biber - po ukusu
biljno ulje - za prženje
sveži origano - 3-4 struka
Način pripreme:
Krompire isecite na ivice, ispržite ih, stavite ih na papirne ubruse. Isecite slatku papriku, paradajze i krastavce na kriškice jednake veličine. Iseckajte luk u tanke prstenove. Isecite feta sir na kockice, kao za grčku salatu. Ispecite pogaču u tiganju, premažite Tzatziki sosom, pokrijte listom zelene salate, pomešajte iseckano povrće i kockice feta sira. Sve pospite maslinovim uljem i limunovim sokom, ukrasite listovima origana, pogaču uvijte u rolat tako da bude labavo.
Kao što možete da vidite, pravljenje Girosa kod kuće je jednostavno. Možete slobodno da fantazirate sa nadevima i da izmišljate svoje sopstvene kombinacije.
A za vas kao bonus ostaje da pogledate ove ukusne grčke recepte. A da bismo meni završili mediteranskim vetrićem, napravite neki od popularnih grčkih kolača.
Komentari