bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Trikovi kod spremanja klena

Trikovi kod spremanja klena

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1453
Klen

Klen je jedna od riba koja je česti gost na našoj trpezi. On može biti morski ili rečni. Kod nas je više zastupljen rečni klen. Da bist ovu ribu brzo spremili, a da pritom bude i ukusna, treba da vodite računa o njenoj mekoći. Klen je meka riba, koja se relativno brzo sprema, pa joj nije potrebna duga termička obrada.

Neprijatan deo sremanja jeste čišćenje ljuspi Međutim, dobro je to što su ove ribe krupne i to vam neće oduzeti mnogo vremena.

Recepti sa klenom

Rečni klen pripada porodici šarana, a morski pripada porodici klenova.

Kada uklonite unutrašnjost ribe, na stomaku ćete primetiti skrau. Crne je boje i treba da je uklonite. Najlakši način jeste da se stavi pod mlaz tekuće vode pa prstima da je skidate, dok sama ne otpade. Zatim stomak dobro operite i riba je gotova za termičku obradu.

Najbolja varijanta za spremanje klena jeste da ga ispečete u rerni. Možete dodati luk, paradajz i da ga ispečete, a druga varijanta jeste da ga napunite. Zavisno od toga kolika je riba.

Klen na roštilju

Klen se odlično slaže sa povrćem, pečurkama, šargarepom, kao i, kao što smo već pomenuli, paradajzom. Ako volite orahe, ribu možete napuniti lukom, orasima i pečurkama - tako je mnogo ukusan, a pritom nije potrebno da ga dugo spremate. Možete dodati i malo suvog grožđa.

Odlična ideja jeste i klen pečen na roštilju. Prethodno očišćenu ribu posipajte solju, biberom, selenom, dodajte sok od limuna i pecite na roštilju. Možete dodati i druge začine, ako vam se predloženi ne sviđaju.

Zanimljiv predlog jeste da ribu stavite u marinadu, pa da je ponovo ispečete na roštilju, ali ovaj put da bude zavijena u aluminijumskoj foliji. Za marinadu možete upotrebiti ulje, senf i malo soka od limuna.

Za morskog klena, koji ima nešto čvršće meso, najbolja termička obrada jeste na roštilju sa ugljem. Ako nemate takav roštilj, onda se možete poslužiti i električnim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest