Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Suptilnosti kod pripreme sušija

Suptilnosti kod pripreme sušija

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Suši

Japanska kuhinja je jedinstvena i privlačna svima koji vole izuzetan, neobičan ukus. Možete da pripremite apetitan i ukusan suši kod kuće.

Tradicionalni suši sastojci su losos, presovani listovi nori alge, plus škampi, suši pirinač, zrna kavijara, vasabi, kiseli đumbir, surimi štapići, meki sir, soja sos.

Velike rolnice se zovu futo-maki, male se zovu hoso-maki. Potrebna vam je tkana prostirka od bambusa da biste olakšali rad sa komponentama za spremanje sušija.

Stavite jedan nori list na bambusovu prostirku, tako da glatka strana bude okrenuta prema prostirci.

Suši set

Navlažite prste vodom i stavite pirinač i dodatne sastojke u donju trećinu lista. Zarolajte nori pomoću bambusove prostirke, krećući se odozdo prema gore. Prstima držite nadev.

Umotavajte polako, čvrsto pritiskajući. Rolat se zatim stavlja na dasku i seče na rolnice.

Da biste pripremili pirinač za suši, koristite pirinač koji je posebno dizajniran za ovu svrhu. 180 grama pirinča operite u vodi dok ne postane providan.

Pirinač kuvajte dva minuta u 250 mililitara vode. Isključite vatru i ostavite da pirinač nabubri deset minuta ispod poklopca. Skinite poklopac i ostavite još deset minuta.

Pomešajte jednu kašičicu soli i jednu kašičicu šećera, zatim dve kašičice pirinčanog sirćeta. Sve izmešati i malo zagrejati. Sipajte pirinač u posudu, dodajte marinadu i promešajte. Trebalo bi da dobijete oko 450 grama gotovog pirinča.

Pirinčano sirće se ne može zameniti jabukovim ili vinskim sirćetom jer imaju specifičan ukus. Ali po potrebi možete koristiti vinsko sirće u koje dodate jednu kašičicu šećera i pola kašičice vode. Svaki rolat se potopi u mešavini od malo vasabija i soja sosa, a zatim se pojede komadić ukiseljenog đumbira da bi se očistio ukus.

Pripremanje sušija

Među najpoznatijim rolnicama su kalifornijske rolnice koje se mogu napraviti kod kuće. Potrebni proizvodi: pola avokada, 1 krastavac, 250 grama pirinča, 4 kašike susama, 1 kašičica soka od limuna, 60 grama surimi štapića, 1 kašika majoneza, 2 lista nori.

Rolat se iseče po dužini, avokado se oljušti, odstrani koštica, iseče na dugačke trake i poprska sokom od limuna.

Krastavac se iseče po dužini, a zatim seče na kvadrate. Susam se prži u tiganju bez masti. Na bambusovu prostirku se stavlja providna folija, a na nju se stavlja nori.

Podelite pirinač na dva dela, jednu ravnomerno rasporedite preko norija i lagano pritisnite. Nori se veoma pažljivo okreće tako da pirinač bude na strani providne folije.

Sa unutrašnje strane premažite nori sa polovinom majoneza u donjoj trećini lista, rasporedite polovinu isečenih surimi štapića, avokado i krastavac.

Uz pomoć bambusove prostirke, rolnice se umotaju i iseku na rolnice. Drugi list nori se puni preostalim filom. Gotove rolnice uvaljajte u susam.

Takođe pogledajte naše ukusne recepte za suši.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest