Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Finese kod sušenja voća u domaćim uslovima

Finese kod sušenja voća u domaćim uslovima

Finese kod sušenja voća u domaćim uslovima

Suvo voće je veoma ukusna hrana, sadrži mnogo prostih šećera i visoko je kalorično.

Kroz sušenje kvalitet voća se čuva mnogo više nego kad se konzervira, u isto vreme se i smanjuje sadržaj vode.

Zato je suvo voće pravi buket korisnih sastojaka. Tako na primer samo 50 g suvih višanja mogu zadovoljiti dnevnu potrebnu organizma sa kobaltom, vitaminom B6 i magnezijumom, a nekoliko sušenih kajsija - za kalijumom i gvožđem.

Ako konzumirate na dan 5 suvih šljiva, smokava ili kajsija, zaboravićete na stomačne probleme, zato što će vlakna koja se nalaže u njima, sigurno regulisati rad stomačno crevnog trakta.

Sušenje voća u domaćim uslovima

Cilj sušenja je da se smanji količina vode kroz zagrevanje i na taj način da se spreči razvoj bakterija koje uništavaju hranu.

Potrebno nam je zrelo i zdravo voće. Ako ima trulih delova, obavezno skidamo.

Operemo, sortiramo i isečemo voće na tanke kriške. Sečenjem voća dozvoljavamo suvom vazduhu da cirkuliše i da prvo osuši površinu voća. Što je veći sadržaj vode u voću, treba da ih isečemo na veće komade.

Finese kod sušenja voća u domaćim uslovima

Sušenje voća se radi u prirodnim uslovima, na suncu i na vazduhu ili u šporetu na niskoj temperaturi.

Kod sušenja voća i povrća dešava se mnogo promena - fizičke, hrmijdkr, biočoške. Nezavisno od toga, ostaju bogati ugljenim hidratima i mineralima.

Voće poređamo na drvene rešetke, stavimo na sunce i pazimo da ne dodiruje zemlju ili biljke. Lepo je da ga poređamo u jednom sloju i da stavljamo na osunčano mesto sa protokom vazduha.

Treba da postoji mogućnost da se rešetka pokrije ukoliko padne kiša.

Sušenje voća u rerni se može izvršiti nezavisno od meteoroloških uslova. Nakon što ga očistimo, stavljamo u čist i suv pleh. Po želji dno možemo pokriti papirom. Ugrevamo rernu dok 40-45 stepeni.

Dobro je da se suši preko noći, jer je voću potrebno da se suši jednu noć. Voće se smatra da je suvo kada se prilikom pritiska ne kvase prsti.

Sočno voće /jagode, smokve, kajsije, breksve/ poređamo u pleh u jedan red, a krupnije sa prorezom na gore. Trešnje i slično voće se suši sa košticama, šljve po želji, sa ili bez, a one sa semenkama se očiste i iseku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest