Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»U koja jela treba dodati ruzmarin?

U koja jela treba dodati ruzmarin?

Jana G.Jana G.
Početnik
1793
Začin ruzmarin

Ruzmarin ne samo da aromatizira jela i čini ih ukusnijima, već i mnogo pomaže da budete zdravi i energični. Ruzmarin se koristio još u staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu. Ruzmarin se vekovima koristi u italijanskoj, francuskoj i španskoj kuhinji.

Ruzmarin ima jaku, slatku aromu koja podseća na kleku, a ukus mu je blago začinjen. Mladi listovi, grančice i cvetovi ruzmarina koriste se kao začin svež i osušen.

Ruzmarin se dodaje u razne vrste salata od povrća, u jela od piletine, ribu, teletinu, jagnjetinu i ređe svinjetinu. Zečetina dobija prijatniju aromu ako se kuva sa ruzmarinom.

Pernata divljač je mnogo aromatičnija i ukusnija ako se tokom pripreme doda ruzmarin. Ovaj ukusni i aromatični začin koristi se za poboljšanje ukusa i arome jela i čorba od pečuraka.

Pile sa ruzmarinom

Ruzmarin se često koristi za pripremu marinade za različite vrste mesa. Pomešan sa drugim začinima, ruzmarin se dodaje raznim vrstama sosova.

Meki sirevi postaju mnogo ukusniji ako se pospu ruzmarinom. Jela sa krompirom menjaju ukus i miris ako im se doda ruzmarin.

Testo za hleb postaje mnogo ukusnije ako mu dodate malo ruzmarina. Paradajz supa je aromatičnija sa ruzmarinom, a bez ovog začina meso sa roštilja nema suptilnog mirisa.

Konzumacija jela sa ruzmarinom pomaže dobrom varenju, jača imunitet i nervni sistem, korisna je kod problema sa preniskim krvnim pritiskom.

Ruzmarin

Možete koristiti ruzmarin u kombinaciji sa maslacem i sitno seckanim peršunom. Ova pasta se maže ispod blago podignute kože piletine ili divljih ptica, ili se puni u male rezove napravljene na svinjskom, goveđem ili jagnjećem mesu.

Ruzmarin se ne slaže baš najbolje sa lovorovim listom, pa nije dobro kombinovati ova dva začina u različitim jelima i supama.

Sos od ruzmarina se često koristi u evropskoj kuhinji. Priprema se od:

100 grama peršuna, 100 grama crnog luka, 20 grama ruzmarina, 300 mililitara crnog vina, 500 mililitara mesnog bujona, 40 grama maslaca, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber po ukusu.

Način pripreme: Na maslinovom ulju se proprže sitno seckani luk i peršun, dodaju vino i ruzmarin. Krčkajte na laganoj vatri dok se tečnost ne smanji na pola. Dodajte bujon i kuvajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Dodajte maslac i umutite blenderom. Začinite solju i biberom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest