Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo tofu u domaćim uslovima

Kako da napravimo tofu u domaćim uslovima

Hristiana N.Hristiana N.
Početnik
17
tofu u domaćim uslovima

Tofu je proizvod kineskog porekla, koji se pravi od sojinog mleka. Smatra se da se ova vrsta sira konzumirala u Kini još pre nove ere. Prema nekim legendama proces pravljenja mu je bio sasvim slučajan.

Tofu ima nizak sadržaj masnoće i ugljenih hidrata, ali sa visokim procentom vode. Tako je po sastavu on niskolaričan i nema holesterola.

Ovaj sojin proizvod skoro pa nema nikakav miris, što mu dozvoljava da se kombinuje sa raznim drugim sastojcima, upija njihove mirise i ukus. Boja mu je žućkasta ili bela ili bela sa plavim nijansama. Može biti tvrd ili mekan.

Odgovrajući je za ljude koji imaju problema sa želucem i srcem, pošto se lako usvaja od strane organizma. U ovom izvoru proteina se nalaze sve potrebne aminokiseline za ljudski orgnazima, koje ga održavaju u dobrom i optimalnom zdravlju. Na taj način tofu je dobra zamena za mlečne proizvode, jaja i meso.

Samo sa dva sastojka lako možete pripremiti tofu u domaćim uslovima, a možete ga konzumirati samostalno ili kao dodatak drugim ukusnim jelima.

Potrebno vam je 500 grama soje i 2-3 supene kašike soka od limuna. Dobro operite soju, nakon toga natopite zrna u hladnu vodu na oko 12-15 sati. Za to vreme je potrebno da menjate vodu nekoliko puta. Nakon što odstoji soja se samelje dobro i u nju se dodaje malo vode.

kako da napravimo tofu

Napunite šerpu sa 1 litrom vode i ostavite da provri. Dodajte samlevenu soju. Mešajte neprestano. Po površini šerpe će se pojaviti pena, skinite je i skinite posudu sa vatre.

Pelenom ili gazom pokrijte dno sita u koje ćete sipati gotovu količinu iz šerpe. Ostavite da se ocedi dobijeno sojino mleko u drugu metalnu posudu. Stavite ga sa se kuva 5 minuta na vatri. U 200 ml vode dodajte sok odl imuna. Lano i neprestano mešajte i sipajte hladno kuvano sojino mleko.

Smesa treba da stoji oko 20 minuta u surutki, nakon toga je sipajte u drugo sito sa debelom duplom gazom da se dobro ocedi ponovo pokrijte drugom gazom ili pelenom.

Ovde će vam biti potrebno nešto teško što ćete staviti odozgo da se dobro izpresuje. Samo nakon 20-30 minuta vaš tofu će biti gotov.Čuvajte ga u zatvorenoj posudi sa vodom u frižideru.

Uživajte u vašem domaćem niskokaloričnom tofu siru. Dodajte ga u razne supe, glavna jela, salate ili razle recepte za tofu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest