Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Odgovarajući začini za skušu

Odgovarajući začini za skušu

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
začini za skušu

Riba je izuzetno korisna hrana koja treba redovno da prisustvuje na trpezi, a ne sporadično određenim praznicima. Kod nas se riba redovno ne konzumira, a od one koju najčešće pripremamo odmah možemo istaći skušu.

Ova riba se odlikuje oštrom i jakom aromom, ona je veoma masna, ali zauzvrat je niskokalorična, tj. odgovarajuća za dijetalnu ishranu. Kao i svaka riba, skuša ne podnosi tandem svih vrsta povrća i da bi se pretvorila u neverovatno jelo, najlakši i fin način je tako što se dobro začini.

Koji su najpogodniji začini za ribu?

Oštar ukus skuše koji svi ne podnose dobro, može da se ublaži ako se skuva u tandemu sa kiselim začinima kao što je limun i sok od paradajza. Njihova visoka kiselost se harmonizuje jakim ukusom ribe. Odgovarajuće je razno citrusno voće iz istog razloga. Ipak začini za skušu se biraju i prema načinu na koji će riba biti pripremljena.

Odgovarajući začini za prženu skušu

začini, koji odgovaraju za prženu skušu

- mleveni biber, aleva paprika ili beli biber, piment su začini koji daju oštrinu ukusu koji se dobro kombinuje sa prirodnim ukusom skuše kada su začini umereno korišćeni;

- izrendani đumbir ili muskatni oraščić obezbeđuju jak ukus ribe čuvajući aromu morske ribe skuše;

- origano i majčina dušica su odgovarajuće arome za skušu kako bi riba mogla da dobije pikantne notice;

- matičnjak - ovaj začin se mnogo ne koristi, ali je odgovarajuć za one koji žele da dodaju prstohvat svežine zasićenom ukusu ribe.

Odgovarajući začini za dinstanu skušu

Dinstana skuša upija sokove i arome povrća s kojim se kuva. Začini koji bi bilo dobro da prisustvuju su:

- piment s kojim skuša pojačava svoju zasićenu aromu, se ne gubi među mirisima različitog povrća ili sosa jela;

- lovorov list je začin s kojim se pažljivo radi, stavlja se na kraju kuvanja i služi samo da pojača aromu jodu, karakterističan za svaku morsku ribu;

- senf se nalazi među omiljenim jakim začinima s kojima skuša dobija kiselo-sladak ukus;

- đumbir i muskatni oraščić se stavljaju kada je zamiso da ukus skuše postane pikantniji i jači;

- beli luk je nezamenjiv začin za bilo koju vrstu ribe, posebno za dinstanu. Njegov ukus koji prži ne smeta osnovnim aromama.

začini za pečenu skušu

Odgovarajući začini za kuvanu skušu

Ova riba se najčešće kuva u riblju čorbu zajedno sa drugim morskim ribama. Mnogi kuvari savetuju prilikom kuvanja da se ne stavljaju začini kako bi se omogućilo različitim vrstama ribe da puste svoje arome u bujon. Međutim, može se verovati određenom broju začina:

- luk i peršun se preporučuju zato što ne dosuštaju skuši da ostane suva čak i ukoliko se prekuva. Oni zasićavaju tečnost svojim sokovima;

- lovorov list i mleveno crni biber su takođe opcija, s obzirom na to da bujon ribe postaje aromatičniji i ukusan;

- karanfilić može da prisustvuje, ali u malim količinama, on dodaje prstohvat pikantnosti u jelo.

Odgovarajući začini za pečenu skušu

Spremanje skuše pečenjem omogućava ribi da sačuva svoj prirodni ukus i korisne hranljive materije. Dobra ideja su lagani i sveži začini;

- limunoc sok i luk su klasika kod ovog tipa toplotne obrada skuše;

- ruzmarin se koristi zbog sposobnosti obogaćivanja arome ribe;

- bosiljak i mirođija su takođe klasični začini za svaku vrstu ribe, uključujući i skušu;

- mleveni lovorov list, piment i celer - začini pojačavaju ukus skuše i dodaju oštrinu ukusu.

Odgovarajući začini za dimljenu skušu

Spremanje skuše dimljenjem aromatičnim dimom ne iziskuje dodatno začinjavanje. Malo soli je dovoljno kako bi pripremljena riba bila spremna za konzumaciju, ali ljubitelji začini mogu da uključe crni biber u zrnu, lovorov list i karamfil u nastojanju da daju unikatan ukus jelu.

Ako volite da jedete ribu pogledajte i ove ukusne predloge za skušu:

- skuša u rerni;

- skuša sa sos paradajzom;

- ukusna čorba od skuše;

- a zašto da ne i pržena skuša;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest