Amarant je biljka koja je ne samo lepa, nego i korisna. Ne zovu ga uzalud cvet besmrtnosti.
Listovi i stabla amaranta se dodaju u hranu sveža, a brašno od amaranta se pravi od zrna koje se čak koristi i u dečijoj hrani.
A od unutrašnjosti amaranta možete da napravite aromatičan i blago učvršćujuć čaj prijatne bledoroze boje.
Postoje dva načina za sušenje listova i cvasti amaranta. Da biste to napravili dovoljno je da ih raširite na papiru i da ih ostavite na dobro provetrenom mestu.
Ili možete da odsečete stabljike amaranta zajedno sa listovima i cvetovima, da oblikujete male bukete od njih koji se nakon toga mogu okačiti u toplu i suvu prostoriju. I kod prve i kod druge metode sušenja amaranta on će sačuvati svoja korisna svojstva.
A ukoliko želite da smirite uznemiren stomak i creva, napravite ovaj čaj od amaranta.
Čaj od amaranta
Potrebni sastojci:
cvetovi amaranta - 1 šaka
listovi amaranta - 1 šaka
matičnjak - po ukusu
menta - po želji
voda - 1 l
med - 10 g
Način pripreme:
Pomešajte sušene ili sveželistove amaranta sa cvetovima u čajniku.
U njih dodajte malo matičnjaka.
Zalijte biljke vrućom vodom, ostavite poklopljeno da se zapari na 8-10 minuta.
Pre nego što sipate čaj u šolje, stavite med u čajnik i pažljivo izmešajte.
U čaj od amaranta možete da dodate mentu ili izrendani đumbir.
Koristi čaja od amaranta
U amarantu su sadržane mnoge korisne materije kao što su karotin i rutin. Oni se preporučuju ljudima koji pate od hemoroida, povišenog pritiska, nedostatka vitamina P. Izdanci i listovi amaranta sadrže gvožđe, kalcijum, magnezijum, vlakna.
Čaj od amaranta je mnogo koristan napitak ako patite od:
- Bolesti centralnog nervnog sistema;
- Prehlada;
- Bolesti krvnih sudova i srca;
- Kožnih bolesti.
Redovan unos čaja od amaranta ima pozitivan efekat na sistem organa za varenje i izlučivanje. Koristan napitak pomaže ljudima koji pate od nesanice.
Ispijanje čaja od amaranta se preporučuje dijabetičarima, kod neredovnog menstrualnog ciklusa i kod zapaljenja zglobova. Proklijale semenke amaranta se u onkologiji koriste kao pomoćno sredstvo.
Listovi biljke se mnogo koriste u kulinarstvu i odličan su dodatak mnogim jelima: supama, salatama sa amarantom, desertnim kremovima sa amarantom i drugom. Pogledajte sve recepte sa amarantom.
Komentari