Ribizla je veoma korisna biljka. Njeni plodovi i listovi sadrže čitav niz supstanci korisnih za ljude. Samo treba da znate kako da ih pravilno koristite.
Crna ribizla sadrži antocijanine, cijanodin i delfinidin, koji joj daju specifičnu boju, antioksidativna, baktericidna svojstva i sposobnost suzbijanja virusa gripa.
Pored toga, u plodovima ima mnogo vitamina A, C, grupa B, E, P i N, a askorbinska kiselina nije samo u plodovima, već iu listovima i cvetovima. Takođe sadrži mnogo vrednih mikro elemenata - gvožđe, fosfor, magnezijum, kalijum, natrijum, glukozu, flavonoide, fruktozu, glikozide, pektine, tanine. Listovi biljke sadrže mnogo karotena, eteričnog ulja i fitoncida.
Plodovi i listovi crne ribizle jačaju imuni sistem, čiste krvne sudove, jačaju nervni sistem, koštani sistem, sprečavaju ulazak virusa u organizam, pomažu u borbi protiv hroničnog umora, starenja i upalnih procesa.
Supstance, koje sadrži crna ribizla proizvode makrofage koji uništavaju bakterije i tako čiste respiratorni trakt. Vitamini i minerali pomažu u obnavljanju vida, poboljšanju stanja kože i zaustavljanju rasta ćelija raka.
Folna kiselina B je veoma korisna za zdravlje žena, posebno tokom trudnoće.
Biotin ili vitamin H snižava nivo šećera u krvi, pa je ribizla nezamenljiva za dijabetičare. Pored toga, biotin zajedno sa kalcijumom jača nokte, poboljšava strukturu kose, sagoreva masti i normalizuje nervni sistem.
Kalcijum, fosfor i kalijum jačaju mišićno-skeletni sistem, kosu, nokte, zube. Ove supstance su veoma korisne za decu, trudnice i starije osobe.
Natrijum reguliše rad digestivnog sistema, normalizuje krvni pritisak, povećava elastičnost krvnih sudova i tkiva i poboljšava rad srca.
Pektini uklanjaju iz organizma radioaktivne materije, toksine, pesticide, soli teških metala, rastvaraju holesterol, poboljšavaju metabolizam, cirkulaciju krvi i rad digestivnog trakta.
Lekovita svojstva čaja od crne ribizle
Čaj od ribizle se može koristiti za lečenje brojnih bolesti i uglavnom se pije za zadovoljstvo umesto čaja, jer su ukus i aroma jednostavno divni.
Ribizla je posebno korisna zimi i u proleće, kada vitamina i minerala u telu ima sve manje. Kuvani napitak od plodova i listova ribizle će pomoći u obnavljanju snage tokom i nakon teške bolesti, povećanju imuniteta tokom epidemije gripa i prehlade, dopuniće rezerve tela vitaminima i mineralima.
Čaj od listova crne ribizle može se koristiti za obloge i lečenje rana, nekih kožnih oboljenja, konjuktivitisa, stomatitisa, angine, bolesti desni.
Kuvani napitak od lista crne ribizle je efikasan lek za disajne organe i jetru. Koristi se kod kamena u bubrezima i bešici, nefritisu, cistitisu, gihtu i reumatizmu. Uništava štetnu mikrofloru u crevima i želucu i uklanja žuč i mokraćnu kiselinu iz organizma.
Čaj od crne ribizle može da se koristi kao lek za prehladu i kašalj, mogu ga piti i odrasli i deca – to je ukusan i potpuno bezbedan lek. Istovremeno, čaj veoma efikasno snižava temperaturu, ublažava bol u grlu i nosu i deluje kao sredstvo za izlučivanje.
Čajem od listova ribizle možete kupati dete koje boluje od dermatitisa ili skrofule. Pored toga, koristan je i za bebe kod znojenja, osipa i svraba.
Čaj od listova ribizle ima blagi laksativan efekat, njegova stalna upotreba će pomoći da se oslobodite zatvora, ublažite stanje sa hemoroidima.
U ginekologiji se čaj od ribizle koristi za prelivanje kod upala. U kozmetici, čaj se dodaje u maske, kreme, šampone i losione. Proizvod dobro čisti kožu, blago je izbeljuje i održava je svežom i mladom.
Recepti sa ribizlom
U proleće i leto od mladih grančica, listova ili plodova crne ribizle pripremaju se čajevi. Bere se i za zimu - lišće se suši, plodovi se melju sa šećerom, suše ili zamrzavaju. Ali ako zimi nema zaliha sirovina, napitak se pravi od grančica, njegova efikasnost i ukus neće biti lošiji.
Čaj od listova ribizle
U šerpu staviti 3 kašike suvog lišća i preliti sa 400 ml ključale vode. Kuvajte na laganoj vatri 5 minuta, ostavite 2 sata, filtrirajte. Pije se toplo po 100-150 ml nekoliko puta dnevno posle jela, a zatim pre spavanja, sa medom ili šećerom.
Čaj od grančica ribizle
Isecite 4-5 grančica dužine 15-20 cm, isecite ih na male komade, sipajte 300 ml ključale vode, kuvajte 5-7 minuta na laganoj vatri. Zatim ostavite da malo odstoji, procedite i pijte po 100-150 ml nekoliko puta dnevno toplo ili vruće, sa medom ili šećerom.
Čaj od plodova crne ribizle
Uzmite 1 šolju bobica ribizle (sveže, sušene ili zamrznute), prelijte 500 ml ključale vode, kuvajte na laganoj vatri 5-10 minuta. Možete ga piti kao jednostavan kompot sa šećerom ili medom.
Čaj za kožne bolesti može se koristiti za pripremu kupki, kao i losiona i obloga. Istovremeno se konzumira umesto čaja tokom dana. Za pripremu, uzmite 1 šolju zdrobljenih suvih listova, sipajte 1 litar ključale vode, kuvajte 2-3 minuta, uklonite sa vatre. Kada se ohladi, procedite i koristite prema uputstvu. Čaj treba piti razblažen vrelom kuvanom vodom.
Čaj za kupanje kod reume i gihta
1 šolju suvih listova ribizle preliti sa 2 litra ključale vode, kuvati 5 minuta, skloniti sa vatre. Ostavi se 3-4 sata, pa se procedi i sipa u kadu sa vodom zagrejanom na 37-39 stepeni. Kupku treba uzimati 15-20 minuta, najbolje noću, tako da se možete umotati i opustiti na toplom.
Čaj za hemoragijsku dijatezu kod dece
1 kašiku listova prelijte sa 200 ml ključale vode, ostavite, pijte toplo nekoliko puta dnevno. Ovaj napitak je koristan i za izlaganje zračenju, dijabetes melitus, gubitak snage.
Čaj protiv akni
1 kašika listova crne ribizle i 100 ml ključale vode kuvaju 20 minuta, procedite, pravite obloge 25-30 minuta tri nedelje.
Kontraindikacije za upotrebu crne ribizle
Generalno, crna ribizla ne šteti ljudskom telu. Ali sa oprezom se koristi kod gastritisa sa jakom kiselinom, čireva u gastrointestinalnom traktu, hepatitisa, moždanog i srčanog udara, tromboflebitisa, u slučaju individualne netolerancije i u poslednjoj fazi trudnoće.
Pogledajte još ukusnih recepata za slatko od ribizle, slatkiše sa ribizlom.
Komentari