Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Šta da jedemo kod gihta?

Šta da jedemo kod gihta?

Šta da jedemo kod gihta

Giht je ozbiljna bolest koju karakteriše poremećeni metabolizam proteina u telu. Ovo je jedna od neizlečivih bolesti, ali je moguće smanjiti učestalost i trajanje kriza. Zbog toga se moraju znati karakteristike bolesti i načini kontrole.

Suština bolesti gihta

Giht je vrsta artritisa koja najčešće pogađa zglob nožnog palca. Bolest je uzrokovana nakupljenim kristalima urata u zglobovima i tkivima oko njih.

Ova bolest je uzrokovana razgradnjom purina, a oni se nalaze u hrani kao što su kobasice i druge vrste zasićenog mesa - iznutrica i morskih plodova. Vina takođe imaju ovaj sastojak, kao i pića kao što su alkohol i zaslađeni sokovi.

Način života i ishrana su najveći predisponirajući faktori za giht, ali drugi faktori koji imaju uticaj su pol, starost i prateće bolesti. Najčešće predispozicije za giht su druge bolesti kao što su hipertenzija i dijabetes.

Često je prvi simptom bolesti bol i otok jednog od zglobova - palca, lakta i drugih. Zglob postaje upaljen, vruć, crven, pulsira i mora biti imobilisan. Prva manifestacija gihta može biti i bubrežna kriza zbog prisustva kamena mokraćne kiseline u bubrezima.

Bolest se mora lečiti jer može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što je trajno oštećenje zgloba.

Grupe u riziku od razvoja gihta su osobe starije od 40 godina kod muškaraca i žene nakon menopauze kod žena. Nije neuobičajeno da se napadi javljaju i u ranijoj dobi. Muškarci su češće bolesni od ove bolesti od žena.

Uloga ishrane u lečenju gihta

Najčešće, giht se leči pravilnom ishranom, hidratacijom i kontrolom težine, jer lekovi imaju niz neželjenih efekata.

Zašto je uloga hrane toliko bitna

Hrana kod gihta

Veliki deo mokraćne kiseline, koja je otpadni proizvod i izlučuje se iz organizma urinom, dobija se pri razgradnji sastojaka iz hrane. Dakle, oko 2/3 mokraćne kiseline u telu je rezultat konzumiranja hrane, a preostala 1/3 je rezultat procesa regeneracije sopstvenih tkiva. Ove 2/3 mokraćne kiseline, koje nastaje hranom, nisu male kada imamo problem sa njom. Zbog toga je bez promene u ishrani veoma teško kontrolisati ovu bolest.

Naglasak u meniju za giht treba da bude na povećanju potrošnje alkalizirajuće hrane. Mokraćna kiselina se lako emituje i izlučuje urinom kada je okruženje u telu alkalno. I obrnuto, ako je jelovnik bogat namirnicama koje zakiseljavaju organizam, mokraćna kiselina postaje nerastvorljiva i počinje da se taloži u obliku kristala u zglobovima ili u bubrezima.

Alkalizirajuća hrana uključuje, pre svega, sveže voće i povrće. Trebalo bi da budu svakodnevno u meniju osoba koje boluju od gihta. Ostale namirnice koje alkaliziraju organizam su određene žitarice kao što su proso, heljda. Kiselo mleko ima neutralnu reakciju, što ga čini pogodnom hranom za giht. Postoje i alkalizirajuće vode. To su mineralne vode sa pH iznad 8, 5.

Mogu se koristiti i neki biljni čajevi - lipa, kamilica, šipak i kukuruzna svila. Svojim blagim diuretičkim dejstvom podržavaju eliminaciju mokraćne kiseline.

Voda iz slavine sa malo soka od limuna ili pomorandže koja se dodaje da postane alkalna je takođe pogodna za giht. Najvažnije je da pijete dovoljno tečnosti. Osobe koje pate od gihta treba da prate boju urina. Kada je svetao, znači da je unos vode dovoljan. Ako je urin tamne boje, to znači da je veoma koncentrisan i da je otežana emisija mokraćne kiseline.

Pogodna hrana za napad gihta

Jelovnik obolelih od gihta treba da bude uglavnom vegetarijanski, ali sa dovoljno mlečnih proizvoda i jaja zbog potrebe za dovoljno proteina. U slučaju krize, dobro je imati 2-3 rasterećena dana samo sa alkalizirajućim namirnicama - sirovim voćem, povrćem i kiselim mlekom u društvu mineralnih voda.

U ostalom vremenu, kada pacijent nije u krizi, ujutru se može popiti 1-2 šoljice čaja ili alkalne vode, a hrana treba da bude uglavnom alkalizirajuća.

Lečenje gihta hranom

Trešnje kod gihta

Trešnje za giht

U akutnoj fazi bolesti dobro je uzimati sok od trešnje. Smanjuje nivoe mokraćne kiseline i sprečava razvoj gihta.

Trešnje kod gihta takođe su se pokazale efikasnim u lečenju ove bolesti. Njihovo uključivanje u ishranu može smanjiti simptome bolesti. Antocijanini, supstance koje trešnjama daju sjajnu boju, pomažu u borbi protiv bolesti. Utvrđeno je da imaju antiinflamatorno dejstvo, pa olakšavaju tok bolesti.

Semenke celera za giht

Seme celera kod gihta

Celer je vredan proizvod koji sadrži i mnoga korisna jedinjenja. Najviše ih se nalazi u semenu biljke. To uključuje:

- luteolin;

- 3-n-butilftalid (3nB);

- Beta selin.

Utvrđeno je da luteolin potiskuje proizvodnju azotnog oksida. Normalno, ova supstanca je korisna za telo, ali sa njenim viškom se razvija oksidativni stres i telo reaguje inflamatornom reakcijom. Ove procese sprečava luteolin, koji se nalazi u semenu celera.

Pored toga, sam luteolin sprečava prekomernu proizvodnju mokraćne kiseline, jer spada u flavonoide. Supstanca sprečava proizvodnju ksantin oksidaze, što dovodi do akumulacije purina u telu. Umereni unos luteolina može smanjiti učestalost napada gihta.

Sastav semena celera uključuje 3nB. Ovo jedinjenje smanjuje upalu koja je uvek prisutna kod gihta. Delujući na određene ćelije, 3nB sprečava oksidativni stres i upale.

Ne treba zaboraviti terapeutska svojstva beta-selenina. Ima antioksidativno dejstvo i dovodi do prestanka upale. Ova svojstva beta-selena mogu se uspešno koristiti u lečenju gihta hranom.

Kafa za giht

Kafa kod gihta

Postoje mnoge studije koje sugerišu da kafa sprečava giht. To je zbog činjenice da sadrži minerale, polifenole i kofein. Kafa sprečava razvoj bolesti tako što snižava nivo mokraćne kiseline. Njen unos doprinosi njegovom brzom uklanjanju iz tela. Pored toga, delovanje kafe je slično sopstvenom enzimu u telu odgovornom za razgradnju purina. Na ovaj način se smanjuje stopa formiranja mokraćne kiseline. Ljudi koji piju kafu imaju nizak nivo mokraćne kiseline u telu i imaju manje urata u urinu. Kofein u kafi je metilksantin, koji takođe ima sposobnost da blokira delovanje ksantin oksidaze.

Ljudi sa insulinskom rezistencijom imaju manje šanse da izlučuju natrijumove soli i mokraćnu kiselinu iz tela. Kako se nivo insulina smanjuje, ovaj proces se normalizuje. Zbog toga se kafa može koristiti kao sredstvo za profilaksu i lečenje gihta.

Sok od limuna za giht

Sok od limuna i njegov ekstrakt pomažu u smanjenju nivoa mokraćne kiseline u krvi. Sok ovog citrusa pomaže u normalizaciji nivoa mokraćne kiseline jer alkalizira telo. Njegova redovna konzumacija povećava pH krvi i drugih tečnosti, uključujući urin.

Banane za giht

Pokazalo se da je promena u ishrani najbolja prevencija napada gihta. Meni treba da sadrži proizvode koji sadrže minimalnu količinu purina. Banane imaju malo purina. Stoga ih mogu jesti i treba da ih jedu ljudi koji pate od gihta. Dodatna korist dolazi od činjenice da su banane bogate vitaminom C, koji smanjuje nivoe mokraćne kiseline.

Pogledajte još:

- Kupine leče giht;

- Zabranjeni napici kod gihta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest