Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najkorisnija i najštetnija hrana za štitnu žlezdu

Najkorisnija i najštetnija hrana za štitnu žlezdu

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Najkorisnija i najštetnija hrana za štitastu žlezdu

Štitna žlezda je osetljiv organ. Čak i mala odstupanja u njenim funkcijama provociraju zdravstveni problem. Ishrana može da se pojavi kao faktor kod poremećaja njene aktivnosti.

Neke namirnice dovode do hiper funkcije, drugi pak potiskuju njen rad. Ima i takvih koje je održavaju u dobroj kondiciji. Evo nekih namirnica za štitnu žlezdu koje predstavljaju obe mogućnosti.

Štetna hrana za štitnu žlezdu

Za brzu hranu se kaže da je najštetnija za štitnu žlezdu. To je zbog veštačkih dodataka koji se u nju stavljaju. Oni su razlog hormonskog disbalansa. Nivoi tiroidnog hormona koji je proizvod štitne žlezde se uključuje u to.

Čips, grickalice, kolači, burgeri su dokazano štetni za ovaj osetljivi organ. Treba da se isključe iz ishrane ne samo ljudi sa problemima sa endokrinim sistemom, nego i svi oni koji žele da se hrane zdravo.

Kod problema sa štitnom žlezdom je dobro da se ograniči konzumacija povrća krstaša kao što je brokoli i kupus. Oni smetaju štitnoj žlezdu da apsorbuje jod.

Međutim, zaista opasna za ovu žlezdu je glutenska hrana. Ona treba veoma da se ograniči, a njbolje da se direktno isključi kod ustanovljenog problema sa ovim organom.

Korisna hrana za štitnu žlezdu

Losos je koristan za štitestu žlezdu

Vitamin D, jod i cink su od posebne važnosti za zdravlje štitne žlezde zbog čega hrana koja ga sadrži u većim dozama je među preferiranom. Može da se istakne među njim sveže i kiselo mleko, jaja, pileće i goveđe meso. Obavezna je i jodirana so za kuvanje. Druga korisna hrana za štitnu žlezdu je:

Riba

Zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina riba smanjuje loš holesterol i blagotvorno deluje na rad srca. Odličan je izvor elemenata važnih za štitnu žlezdu kao što je selen i jod. Najbolji izbor je masna riba - losos, skuša, sardina, pastrmka.

Krompiri

Selen je u visokim nivoima u krompiru, zbog toga je ovo povrće odgovarajuće za uključivanje u režim ishrane.

Alge

Jod je u velikim količinama u algama, ali takođe ima i vlakna, kalcijum i vitamine.

Orasi i lešnici

Selen i cink u ovim orašastim plodovima ih čini dobrom alternativom laganih užina između glavnih obroka. Šaka njih će utoliti ne samo glad, nego će i dati dragocene materije za štitnu žlezdu.

Režim ishrane je među najprostijim, ali i efikasnim metodama za savlađivanje oštrih i hroničnih stanja žlezde. Ima slučajeva kada se režim ishrane pokazuje dovoljno efikasnim tako da nije potreban dodatan unos lekova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest