Kalcijum je element metalnog karaktera i najaktivniji je mikroelement u čovekovom telu, a to sa svoje strane ima potrebe za stalnim balansom kalcijuma u kostima i kalcijuma u krvi. Poremećaj balansa vodi do bolesti.
Ljuske od jaja su najbolji prirodan izvod ovog minerala. One sadrže 90 posto kalcijuma, a telo lako upija kalcijum iz ljuski od jajeta
Kod visokih doza ne leče samo simptome nedostatka kalcijuma, nego zaustavljaju razvoj osteoporoze, pomažu lečenju visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, stimuližu koštanu srž da prizvodi više krvnih ćelija.
Osim toga, u ljusci od jaja se nalaze gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom i molibden Zbog toga, mnogi eksperti preporučuju mrvljenu ljusku jajea kao prirodan i visokoefikasan dodatak kalcijuma. U zavisnosti od uzrasta, preporučena dnevna doza je do 3 g ljuski od jaja.
Recept za štitnu žlezdu:
Operite ljuske od 8 jaja, osušite, izmrvite i sipajte u sok od limuna. Ostavite smesu u frižideru na nekolik odana ili dok se ljuska ne rastvori u soku. Procedite tečnost i pomešajte sa 1 litar rakije i 1 kg meda. Ostavite tako da stoji sedam dana pre konzumiranja. Uzimajte po 1 kašičicu od 2-4 puta dnevno nakon obroka.
Recept za gastritis i čir:
Jednu supenu kašiku mrvljenih ljuski pomešajte u posudi sa 1 supenom kašikom mlevnog muskatnog oraščića. Uzimajte od smese po 1 kašičicu 3 puta dnevno 20 dana.
Recept za jačanje organizma:
Ljuske od 4-5 jaja, pažljivo ooprane, izmrvite i stavite u 3 litre vode. Smesu čuvajte u frižidru 7 dana i koristite kao vodu za piće. Svakodnovno uzimajte po 2-3 šolje vode sa malo soka od limuna.
Komentari