Kajmak je u stvari pena koja se nalazi na vrhu sveže napravljenog espresa. Čudno, krema je kontroverzan sastojak. To je ili znak savršenog espresa ili precenjene pene, koja je odlična ako je dobijete, ali nije velika stvar i ako ne možete da je napravite.
Šta je u stvari kajmak?
Kajmak je mirisna, crvenkasto-braon pena koja se nalazi na vrhu espresa. Nastaje kada se mehurići vazduha kombinuju sa fino mlevenom kafom. Snažno prisustvo kajmaka u espresu pokazuje kvalitetnu, dobro mlevenu kafu i veštog baristu (profesionalca na mašini za kafu). Kajmak pomaže da se espresu da puniji ukus i duži osećaj ukusa nakon ispijanja u odnosu na instant kafu.
Koja je savršena pena?
Baristi će imati različita mišljenja o tome šta smatraju idealnom penom. Cilj je da za dva minuta dobijete penu koja nije ni pregusta ni preretka.
Ako imate previše pene u šolji, imaćete manje espresa. Mnogi baristi teže peni, koja je oko desetine espresa.
Ako vam pena "padne" za manje od jednog minuta, onda je ekstrakcija espresa bila prebrza.
Pravljenje espresa iz kvalitetne espreso mašine trebalo bi da traje između 15 i 30 sekundi, iako se to može razlikovati od mašine do mašine.
Ne zaboravite da pustite mašinu da se zagreje pre pravljenja kafe i redovno je čistite da biste bili sigurni da radi ispravno. Prljava mašina će takođe doprineti gorčini vašeg espresa.
Faktori koji utiču na kajmak
Možda nećete imati potpunu kontrolu nad kajmakom vašeg espresa. Pored poboljšanja tehnike kuvanja, na penu (krem) mogu uticati i sledeći faktori.
Koliko je vaša kafa sveže pečena? Sveže pečena kafa formira više kajmaka na vrhu espresa. To je zato što ulja u zrnu kafe još uvek nisu izgubila gasove nakon procesa prženja. Ako lokalna kafana sama peče kafu, primetićete da imaju izraženiju kremu od one kafe koja se ne prži na licu mesta.
Koliko je tamna tvoja kafa? Generalno, što je tamnija kafa, to ćete imati manje pene. To je zbog ulja koje se gubi trenjem tokom rada, pakovanja i mlevenja. Primetićete da mnoge kompanije za kafu nude pečeni espreso, koji bi trebalo da ima savršenu količinu ulja.
Kako se obrađuje kafa? Prirodno obrađena kafa često daje najbolju penu, jer većina ovih ulja ostaje netaknuta.
D
a li je ovo zaista važno?
Iako dobra pena može izgledati kao definicija savršene šoljice espresa, ona nije toliko važna kao što neki kažu. Doprinosi aromi espresa i njeno prisustvo je poželjno. Ipak, zapravo je sasvim moguće popiti odličnu šolju espresa bez savršenog kajmaka.
Komentari