Perfektne palačinke, meke, zlatne boje i poslužene sa omiljenom slatkom ili čokoladom je idealni doručak i desert mnogima.
Ali, kako da ih napravimo?
1. Testo za palačinke
• Neka svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi
• Pomešajte suve sastojke u jednoj činji
• Tečne sastojke pomešate u drugoj činiji
• Napravite udubljenje u činiji sa suvim sastojcima i tu sipajte tečne. Blago promešajte kašikom ili špatulom, kako bi se smese lepo pomešale, ali nemojte preterivati. Zašto? Gluten u brašnu se odmah aktivira čim tečnost dotakne brašno i što se više meša, to se više testo razliva i to će otežati pečenje palačinki.
2. Pečenje palačinki
• Koristite težak tiganj čije se dno ne lepi - najbolje da to bude tiganj od livenog gvožđa, jer temperatura kod pečenja treba da bude ravnomerna
• Zagrejte tiganj na srednju temperaturu
• Tiganj pre pečenja premažite maslacem il uljem
• Koristite kutlaču, mericu ili flašu za testo, koju ćete isipati u tiganj
• Uradite mali test pre glavnog pečenja, kako biste se uverili da je temperatura odgovorajuća - ako vam palačinke zgorevaju, a unutra su tene, smanjite temperaturu vatre
• Kada se uverite da je temperatura za pečenje odgoovarajuća, isipajte smesu u tiganj. Neka prekrije celo dno, tako da ostavite malo rastojanja na krajevima, kako bi mogli da lako okrenete palačinke
• Pecite palačinke dok ne dobiju zlatno - braon boju, pre nego što ih okrenete. Imajte u vidu da se druga strana uvek brže ispeče.
3. Čuvanje palačiniki
Palačinke su najukusnije, kada se konzumiraju odmah iz tiganja. Tako možete u potpunosti da uživate u njihovoj aromi, kao i vazdušastoj strukturi.
Ali ako ipak rešite da ih prethodno spremite, a hoćete da ostanu sveže, premažite palačinke otopljenim maslacem i uvijte ih u plastičnu foliju.
4. Saveti za drugačije palačinke
• Ako želite da teksutra vaših palačniki bude lagana, žumanca i belanca umutite odvojeno i tek onda ih pomešajte
• Tečnost možete zameniti gaziranom vodom, pivom od đumbira ili ciderom, koji se dodajte neposredno pre mešanja sastojaka
• Ako dodate prašak za pecivo testu, ono će omogućiti glutenu da se opusti i da palačinke postanu nežne, a prašak će napraviti mehuriće.
5. Zabavljajte se dok pečete palačinke
Koristite flašu ili kalup, da dobijete različite zanimljive oblike palačinki - figure ljudi, životinja, itd.
Palačinke poslužite sa omiljenim slatkom, sa voćem, čokoladom ili ih jedite i bez ikakvih dodataka.
Komentari