Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Finese u spremanju kuvane rakije

Finese u spremanju kuvane rakije

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1521
Kuvana rakija

Rakija je tradicionalno balkansko alkoholno piće. Ona može da bude napravljena od najrazličitijeg voća, povrća, žitarica i veliki deo ljudi je proizvodi kod kuće. Dobro je poznata kod nas, ne samo u svojoj čistoj varijanti, nego takođe i kao kuvana.

Slično kuvanom vinu, kuvana rakija se pravi sa ciljem da zagreje vaš organizam i da "istera" sve bolesti koje se pojavljuju kao posledica hladne zime.

Ima mnogo različitih recepata za njeno spremanje, ali bez obzira na to kohi od njih ćete izabrati, postoji nekoliko stvari koje treba da se ispoštuju da bi rakija bila dobra.

1. Možete da napravite kuvanu rakiju od bilo koje voćne rakije.

2. Koristite med ili šećer da biste je napravili - zavisi od vašeg ličnog ukusa.

3. Ne preterujte sa količinom zaslađivača da je ne biste napravili mnogo slatku.

4. Nezavisno od toga šta piše u receptu, vi možete da stavite manje ili više zaslađivača, to neće zasmetati ukusu rakije. U većini recepata preporučuje se otprilike 1 supena kašika za 200 g alkohola.

Lozovača

5. Kore limuna i pomorandže koje se nude u nekim receptima, kao i karanfilić, učiniće je preterano aromatičnom. Savet je bolje da prvo probate kako će vam se učiniti sama kuvana rakija, a sledećeg puta da dodate arome.

6. Jedna od najvažnijih stvari za kuvanu rakiju - kada se stavi na ringlu, ona ne sme da provri, dovoljno je samo da se zagreje. Kada primetite da je pred ključanje, počnite da mešate.

7. Stavljate rakiju u džezvu na ringlu, dodajete med ili šećer, tačno u momentu pre nego što provri - treba da skinete džezvu sa vruće ringle.

8. Servira se u debelim porcelanskim šoljama - kako bi mogle da izdrže toplotu da ne bi pukle.

9. Kuvana rakija se priprema neposredno pre nego što sednete za sto i pije se dok je vruća.

10. Nemojte udisati paru nakon što ste je jednom prineli pred svoja usta - zbog jakih isparavanja rizikujete da se udavite.

11. Pije se u malim gutljajima.

U opštim linijama, ovo je najosnovnije i najdragocenije da biste uspeli da napravite dobru kuvanu rakiju. Ne zaboravite da će vas zbog svojih visokih stepeni, kuvani alkohol veoma brzo napiti, nego ako je pijete sa normalnom temperaturom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest