Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Finese pri kuvanju jaja

Finese pri kuvanju jaja

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1471
Jaja

Kuvanje jaja je težak zadatak, posebno ako je cilj da ne napuknu ljuske. Težak je trenutak kad kuvamo jaja za Uskrs i ustanovimo nakon što smo ih skuvali da su sva napukla.

Razočarenje je još veće u očima dece, koja s nestrpljenjem čekaju praznik da se skupe i da jedu odgovarajuće. Ali da nam se ne bi dešavale takve nepredvidive situacije dovoljno je da sledimo nekoliko koraka.

1. Pre nego što počenmo da opisujemo kako se kuvaju jaja, reći ćemo kako se ne kuvaju. Ne vadite jaja iz frižidera tačno pre nego što ćete da ih skuvate. Ako to uradite garantovano će se polomiti. Ostavite ih da prime sobnu temperaturu i tek onda pređite na kuvanje.

2. Dobro je da jaja ne budu sasvim sveža kad ih kuvate, jer kao posledica pola belanaca ostaje na ljuski. Ako možete kuvajte jaja koja su stara oko tri dana.

Kuvanje jaja

3. Sledeće važno pitanje je kada da stavim jaja u vodu. Neki izvori nam preporučuju da to uradimo kad provrim, ali većina saveta vezana je za stavljanje jaja u još hladnu vodu i tek onda da provre.

4. Počnemo da ređamo jaja u šerpu - izaberite manju. Obavezno se stavljaju u jedan red, samo na dno.

5. Voda treba da bude manje-više jedan prst iznad jaja.

6. Stavite jednu kašičicu soli u vodu, dok je još hladna. Neke domaćice stave i kašiku sirćeta, da se uhvati boja s kojom se kasnije boji. To je u slučaju da kuvate jaja za Uskrs.

7. Stavite vodu zajedno s jajima da provru. Kad su provreli neke domaćice smanje vatru, druge nastave na isti način. Naš predlog je da smanjite, ukoliko do sad niste kuvali jaja.

Uskršnja jaja

8. Nakon što provru odredite vreme u zavisnosti od toga kakva jaja želite da napravite - tvrdo kuvana ili rovita. Osim toga vreme zavisi i od veličine jaja. Ta biste imali tečno žumance i tvrdo belance kuvajte jaja 4 minuta. S jednim minutom više (5 minuta) ako želite da je jezgro žumanca rovito. Za tvrdo kuvana vreme je 8 minuta.

9. Nakon što prođe određeno vreme, sklonite jaja s ringle i stavite šerpu i jaja pod tekuću vodu na oko minut.

10. Posle stavite jaja u sud sa hladnom vodom, da se ohlade. Cilj je da možete da ih držite u ruci.

11. Ako spremate jaja za Uskrs, preskočite hlađenje, tj. ostavite ih na kratko u tekućoj vodi, tek toliko da se zaustavi proces kuvanja. Ne ide da se jaja ohlade potpuno, zato što ne može boja dobro da se "uhvati".

I jedan savet ako kuvate jaja za Uskrs, a blago su napukla - u slučaju da je napuklina mala i nije izašlo belance napolje, ne odustajte od jaja. Kad se blago ohladi, pukotina se neće primetiti, a nakon što se oboji uopšte se neće videti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest