Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Suptilnosti prilikom posluživanja rakije

Suptilnosti prilikom posluživanja rakije

Rakija

Rakije se služe pre glavnog jela ili uz predjelo. Konzumaciju rakija ne treba zloupotrebljavati, jer su jaka alkoholna pića. Kada se servira uz odgovarajuća predjela, efekat delovanja alkohola se smanjuje.

Najčešće se kao predjelo služi voće ili povrće – sirovo i konzervirano kao što su turšije i slično i u vidu salata.

Svaka domaćica, prema svojim mogućnostima i godišnjem dobu, može da pripremi razna predjela: sendviče sa ruskom salatom, sendviče sa maslacem i rendanim renom, začinjene solju, sirćetom i uljem; šopska salata; salata od pasulja i luka; mešana salata od svežeg kupusa i rendane šargarepe, začinjena solju, uljem i sirćetom; salata od praziluka sa maslinama; salata od paradajza; salata od paradajza, paprike i luka; salata od svežeg krastavca; salata od zelene salate; salata od kiselog kupusa prelivena uljem i alevom paprikom; salata od raznih turšija; kuvani krompir sa prilogom od kuvanih jajia i luka; kuvani krompir sa sosom od majoneza; sveže rotkvice itd.

Šopska salata

Pihtije, kuvano škembe posuto alevom paprikom i sl., takođe su pogodni kao meze za rakiju.

Pikantnost predjela zavisi od njihove pravilne kombinacije sa začinima. Na primer, poslužićemo salatu od pasulja posutu nanom ili peršunom, salatu od svežeg krastavca - sa sitno seckanom mirođijom, ali u salatu od zelene salate nećemo dodavati nikakve začine osim soli, sirćeta i ulja.

Rakije se služe u svako godišnje doba. Rakija se sipa u čaše direktno iz flaše ili iz malog staklenog bokala. Čaše se pune do dve trećine zapremine.

Šljivovica

Čaše i flašu ili bokal treba staviti na podmetače kako ne bi zaprljali stonjak. Čaše mogu biti sa vratom i postoljem, bez vrata, tanke, debele, široke ili konusne. Poželjno je da su napravljene od bezbojnog stakla.

Kuvana rakija se služi u posebnim porcelanskim ili glinenim čašama koje održavaju temperaturu pića. Kuvana rakija se zaslađuje šećerom ili medom. Neki u grejanu rakiju dodaju krupno izmrvljeni biber u zrnu.

Sto kod serviranja rakije mora biti raspoređen na jedan od sledeća dva načina:

1. Pripremljena predjela slažu se u zajednički tanjir ili posudu. Dobro je što je ova posuda od stakla sa pregradama za odvajanje raznih predjela. Ispred svakog gosta stavlja se tanjir sa viljuškom i nožem za lično posluženje, a ispred tanjira se postavlja čaša;

2. Predjelo ili meze se servira svakom gostu posebno na tanjiru. Postavite čašu na podmetač ispred tanjira, a viljušku i nož sa strane tanjira. Pored toga, na sto se stavljaju predjela u zajedničkom tanjiru, pepeljara ako ima pušača, vaza sa cvećem i salvete.

Pogledajte i za šta su dobre obloge od rakije ili kako da napravite domaću rakiju od smokava.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni