Kuvati u ekspres loncu je mnogo lakše i, što je najvažnije, brže od kuvanja u ostalim posudama. Pored toga, štedi se struja, a proizvodi koje odlučite da kuvate ne menjaju ukus, čak postaju i ukusniji. Prava pomoć ekspres lonac je onima koji nemaju puno vremena za boravak u kuhinji.
Nema ništa komplikovano ili novo u kuvanju u ekspres loncu. Savremeni ekspres lonac može smanjiti vreme pripreme proizvoda od 30% do 60%. Koliki će procenat biti zavisi od njegove veličine, a takođe i od namirnice. Ako ste ikada kuvali pasulj satima, imajte na umu da u ekspres loncu ne može biti takvih problema. Zavisno od sorte pasulja, ali u proseku za 1 sat i 15 minuta, biće kuvan i spreman za zapršku.
Meso se takođe lako i brzo priprema, bez obzira na to kakvo je. Ono postaje nežno i sočno, a štedite dovoljno vremena za pripremu priloga. Da biste mogli da pripremite različite specijalitete u ekspres loncu, morate znati kakva je tehnologija kuvanja.
Kuvanje u ekspres loncu
Većina takvih uređaja se prodaje sa uputstvima za upotrebu, ali postoji nekoliko opštih pravila koja možemo pomenuti.
1. Kada kuvate sa ovom vrstom lonaca, napunite ih najviše do 2/3 zapremine. Neće vam biti teško odrediti tu količinu, jer svi ekspres lonci imaju oznaku koliko možete da ih napunite.
2. Vreme počinje da se meri ne stavljanjem na ploču za kuvanje, već nakon što para počne da izlazi iz ventila. To znači da je tečnost proključala. U tom trenutku kuvanja morate smanjiti snagu vatre - za električnu peć na nivo 1 ili 2, a za plin - na minimum sagorevanja.
3. Prilikom otvaranja ekspres lonca, ne pokušavajte da gurate i ne primenjujte preteranu silu. Postoji lak način otvaranja poklopca, koji je opisan u uputstvima za upotrebu.
4. Verovatnoća zagorevanja proizvoda u ekspres loncu je minimalna, jer tečnost ne isparava, kao kod normalnog kuvanja.
5. Poklopac mora biti čvrsto zatvoren da bi se sve hermetički zatvorilo. I najvažnije - nikada ne kuvajte u ekspres loncu bez punjenja vodom!
U njemu možete kuvati sve što radite na ringli - janije, variva i domaća posna jela i jela sa mesom, čorbe i drugo. Za čorbu, tehnološko vreme pripreme, uključujući i pripremu proizvoda, je oko 30 minuta. Zavisi od čorbe koju odlučite da pravite. Sve postaje mekano i dovoljno dobro kuvano.
U njemu možete da uštedite i vreme ako pravite doručak od kuvane testenine. Vreme kuvanja je najmanje dvostruko manje nego u običnom loncu. Svakako omiljeni kuvani kukuruz se kuva najviše 20 minuta, ali na dno stavite rešetku koju ima svaki ekspres lonac i dodajte vodu do sredine proizvoda. Kuvani krompir možete napraviti za 5-10 minuta. Postoje različiti recepti - za svaki dan ili za goste. Evo jedne ideje za ukusnu, jednostavnu i brzu pripremu za nepredviđene goste:
Potrebno vam je meso - piletina, svinjetina, govedina - isečeno na komade. Pečurke narežite na kriške, a još je lakše ako su iz tegle. Luk - 1 glavica, sitno seckan. Šargarepa - na kolutove. Krem supa od pečuraka u prahu. Čaša belog vina, začini po ukusu, ulje i voda. Dinstajte ili pržite meso i povrće, dodajte začine, vino i vodu. Na kraju, sipajte krem supu, dobro izmešajte, zatvorite ekspres lonac i 30 minuta nakon oglašavanja ventila, jelo je spremno.
Ako ste ljubitelj domaće konzervirane hrane (u teglama) za koje je potrebna sterilizacija - kompot, domaća ljutenica itd., Naravno, to su male tegle, možete ih napraviti u ekspres loncu.
Kako odabrati ekspres lonac?
Na tržištu postoji veliki izbor ekspres lonaca, ali postoje dve glavne vrste - električni i mehanički. Mehaničke su posude sa zatvorenim poklopcem i mogu se koristiti i za električne i plinske peći. Imaju specijalan poklopac, debele zidove i dno.
Električni ekspres lonci su moderna varijanta koja zahteva struju. Spolja izgledaju kao multikuker i imaju automatizaciju i razne dodatne funkcije kojih nema u mehaničkom ekspres loncu. Sve što trebate učiniti je podesiti željeni program i tada se aparat isključuje kada završi kuvanje.
Izaberite pravi ekspres lonac u zavisnosti od potreba vaše porodice. Ekspres lonac nije jeftina investicija, ali ipak ne pokušavajte previše da uštedite na ovoj kupovini. Odlučite se za lep eksprec lonac s debelim dnom, a uloženi novac će se vremenom isplatiti, jer se vreme kuvanja smanjuje, a račun za struju je niži.
Kao što je sada sigurno jasno, kuvanje u ekspres loncu je vrlo lako i praktično, tako da u sledećim redovima nudimo nekoliko recepata pripremljenih u ovom uređaju: čorba od sočiva u ekspres loncu, kolenica u ekspres loncu, janija sa ćufticama u ekspres loncu, govedina kuvana u ekspres loncu i mnogi drugi.
Komentari