Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Bulgur za bebe - kako i kada?

Bulgur za bebe - kako i kada?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
20810
Bulgur za bebe

Bulgur koji vekovima tradicionalno prisustvuje na trpezi mnogih naroda dobija sve veću popularnost svuda po svetu. Na pozadini svih GMO proizvoda, viršli, kobasica nejasnih sastojaka, obilno hemokalijama prskanog voća i povrćqa, bulgur počinje da se ističe svojim prirodnim stilom u svetovnom kulinarstvu.

O korisnim svojstvima bulgura nema nikakvog spora, zbog čega se odmah pomislimo da bi on verovatno bio odlična hrana i za našu malu decu ili čak bebe koje već imaju sposobnost žvakanja. Međutim, da li je ovo zaist atako Kada i na koji način možete da započnete da uključujete bulgur u meniju svoje bebe?

Naravno, kao i sva druga pitanja povezana sa ishranom male dece, tako i uključivanje bulgura u jelovnik bebe je sporna tema, uglavnom zbog glutena koji je sadržan u njemu.

Nažalost, činjenica je da su danas kako alergija na polen, tako i alergija na hranu se sve češće sreću. Netolerancija na gluten nije nikakav izuzetak. Zajedno sa tim treba da se uzme u obzir da je bulgur dosta teša hrana za malu deci i lako može da izazove nadimanje stomaka, kolike i probleme sa varenjem.

Koliko god da je korisna ova hrana, ni u kakvom slučaju nemojte je davati deci ispod godiu dana, a najbolje je da je uključite u njihov jelovnik kada već imaju 2 ili 3 godinice i kada ste sigurni da nemaju netoleranciju na gluten.

Bulgur za bebe - kako i kada

Druga greška po pitanju davanja bulgura maloj deci je što se on često kuva sa mlekom što je samo po sebi takođe alergen.

Kada uvodite bulgur u jelovnik deteta, onda on mora da se sastoji od fino izmrvljenih zrnaca. Možete da dodate otprilike pola ili 1 kašičicu (ako ste sigurni da vaše dete nema intoleranciju na gluten) proizvoda u omiljenu kašu vašeg deteta i da sačekate određeno vreme kako bi on mogao da omekša.

Ruski stručnjaci na primer smatraju da čak i kod veće dece jela sa bulgurom treba da prisustvuju u njihovom jelovniku ne više od dva puta nedeljno, kao i da porcija mališana uzrasta ispod 5 godina treba da bude ne više od 50-70 g.

Kada pripremate bulgur za manju decu (ne mlađu od godinu i po), onda ga ni u kakvom slučaju nemojte propržavati! Dovoljno je da ga unapred namočite, da ga ocedite i da ga dodate u omiljenu supu, dečiju kašu od šargarepe ili bundeve. Možete čak da pretvorite skuvani bulgur sa mlekom u jedan veoma hranljiv doručak!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest