Iako je vekovima bio poznat kao hranljiva namirnica, danas bulgur dobija sve veću popularnost među ljudima koji su usmereni na zdravu kuhinju. To je zbog činjenice da je bogat proteinima, mineralima, fosforom, gvožđem, magnezijumom, cinkom itd.
Bulgur brzo i trajno pruža osećaj sitosti, a istovremeno je niskokaloričan. Idealna je namirnica za pripremu vaših omiljenih jela, čak i kada ste na dijeti.
U vezi sa poslednjom tvrdnjom otvaramo zagrade, kako bismo istakli da tokom dijete nije dobro unositi više od 40-50 grama ovog proizvoda.
U ovom konkretnom članku, međutim, pokušaćemo da vam pokažemo koji su začini najbolji za bulgur, jer mnogi kulinarski stručnjaci koji su još uvek neiskusni u kuhinji nisu upoznati sa ovom temom.
Pre svega, reći ćemo da kada pripremate jela ili priloge od bulgura, on se savršeno slaže sa bilo kojim korenastim povrćem (kao što su šargarepa, peršun, celer, paškanat, itd.) i obavezno sa lukom (luk, šalot, mladi luk) i belim lukom.
Tradicionalni začini poput soli i bibera odlično idu uz bulgur, koji mora biti sveže mleven. U arapskoj kuhinji, bukvalno bi vam se naljutili ako biste odlučili da koristite već mleveni i upakovani biber.

Da bi začinili jela od bulgura, Arapi obično koriste gotovu mešavinu začina poznatu kao zaatar. Ne možemo da navedemo sve sastojke ove mešavine jer ona varira kako od regiona gde ga kupujete, tako i od ukusa lokalnog stanovništva. Međutim, smatra se gotovo obaveznim da sadrži majčinu dušicu, origano, kim, pečeno seme susama, korijander, so i sumak. Ponekad se u sastavu zaatara oseća i aroma cimeta.
U azijskoj kuhinji, gde se bulgur takođe veoma ceni, imaju sopstvenu mešavinu poznatu kao Pet začina. Njegovi sastojci opet mogu da variraju, ali glavni su sečuanski biber, cimet, zvezdasti anis, karanfilić i komorač. Pet začina se koriste za aromatiziranje bulgura čak i u nekim arapskim zemljama.
Đumbir u prahu, kurkuma, sveži peršun, origano su klasični začini za bulgur koji se, inače, odlično „slaže“ i sa sokom od limuna. Tipičan primer je klasična tabule salata.
Italijani i Španci bulgur začinjavaju svežim bosiljkom i origanom, sušenim paradajzom i kaparima, a na Balkanu se bulgur može začiniti i začinom tako popularnim u regionu - čubrom.

Na kraju krajeva, sve je stvar ukusa i možete improvizovati, ali zapamtite da se svi začini ne slažu jedni s drugima. Nastavite sa oprezom dok ne pronađete mešavinu ili buket začina koji izgledaju najbolje za bulgur.
Kada pronađete svoje aromatično bilje, slobodno pripremite ćuftice od bulgura, supu sa bulgurom i sve vrste salata sa bulgurom.
Komentari