Bulgur se tradicionalno koristi u mediteranskoj kuhinji i od njega se pripremaju razne supe, salate, predjela i glavna jela. Predstavlja proizvod od žitarica koji se sastoji od izmrvljenih i osušenih zrna pšenice.
Postoji krupnozrni i sitnozrni bulgur, a koji tip ćete preferirati najviše zavisi od toga šta tačno želite da pripremite. Do nedavno, bulgur se u Bugarskoj prodavao samo u prodavnicama zdrave hrane, ali sada se može naći u skoro svakom većem trgovinskom lancu.
Bulgur može lako da obogati vaš meni i često se koristi umesto pirinča. Nezavisno od toga koji recept odlučite da probate, važno je znati da ga, kao i ovsenu kašu, obično treba natopiti oko 30 minuta pre nego što se koristi za predviđenu namenu. Evo 2 zanimljiva recepta koje možete isprobati:
Posne sarmice od listova loze sa bulgurom
Potrebni sastojci: 300 g bulgura, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 200 g pečuraka, 3 supene kašike maslinovog ulja, 2 supene kašike origana, so i crni biber po ukusu, listovi loze za sarmu.

Način pripreme: Bulgur se potopi na otprilike 30 minuta i očisti se od smeća. U posebnoj posudi se zaprže sitno naseckani luk i šargarepa, a nakon toga i naseckane pečurke. Kada sve omekša, dodaje se bulgur, malo vode i začini.
Tako pripremljen nadev se ponovo meša i proba se ukus. Kada tečnost u potpunosti uzavri, smesom se pune listovi loze za sarmu i ređaju se u šerpu, takođe obloženu listovima loze. Dodaje se malo vode i ostavlja se na tihoj vatri dok sarme ne budu u potpunosti gotove.
Tabule (livanska salata od bulgura)
Potrebni sastojci: 250 g bulgura, voda za namakanje bulgura, 3 limunta, 120 ml maslinovog ulja, 5 paradajza, 4 struka mladog luka, nekoliko strukova sveže mente i peršun, so po ukusu.

Način pripreme: Bulgur se ostavlja da se namoči u vodi i nakon toga se pomoću rešetkaste kašike uklanja smeće koje ispliva na površinu. Nakon 30 minuta se ocedi i ispere nekoliko puta.
Ostavlja se sa strane i iscedi se limun koji se pomeša sa maslinovim uljem i malo soli. U odgovarajućoj posudi se prokuva paradajz sa ciljem da može lako da se oljušti i nakon toga se seče na kockice.
U njih se dodaje bulgur, sitno naseckan luk, peršun i menta. Svi proizvodi se dobro izmešaju i na kraju se zalivaju pomešanim maslinovim uljem i limunovim sokom. Ako je potrebno, dodaje se još soli.
Pogledajte još neke ukusne recepte sa bulgurom kao i naše salate sa bulgurom, sarme sa bulgurom i bulgur sa paradajzom.
Takođe, saznajte koliko dugo se kuva bulgur.
Komentari