Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pripremite kinou

Kako da pripremite kinou

Jana G.Jana G.
Početnik
1795
kinoa sa povrćem

Kinoa je južnoamerička žitarica, koja je u poslednje vreme veoma popularna širom sveta. Seme kinoe su mala zrna prečnika od 2 mm i veoma su korisna.

Kinoa je biljka koja je uzgajana od strane drevnih Inka. Sadrži više od 20 procenata proteina i preporučuje se vegetarijancima, kako bi nadoknaditi nedostatak mesa.

Kinoa sadrži više od 20 aminokiselina, cink, kalcijum, vitamine B grupe, fosfor i gvožđe. Zrna kinoe su svetla ili tamna. Kinoa se kuva u vrućoj vodi oko 15 minuta.

kinoa

Mora se voditi računa o dodavanju soli u vodu, jer su zrna kinoe blago slana, zbog visokog sadržaja minerala.

Skuvana zrna kinoe liče na kavijar. Da biste skuvali kinou, treba vam 1 šolja zrna kinoe, 2 šolje vode, pola kašičice soli i 20 grama maslaca.

Pre nego stavite kinou da se kuva, potrebno je oprati je. Kuvati je na tihoj vatri kako bi kinoa mogla da apsorbuje vodu. Zatim dodati ulje i prekriti posudu poklopcem. Poklopac držati čvrsto, a posudu blago protresti.

jelo sa kinoom

Ako želite da kinoa ima blagu i prijatnu aromu, potopite zrna tri sata pre nego što ih skuvate. Ako želite bogatiji ukus, pre nego što ih stavite da se kuvaju, zrna propržite u suvom tiganju.

Kinoa je pogodna kao dodatak različitim vrstama salata, supama ili kao garnirung uz meso ili ribu. Kinoa je dodaje i u musli i deserte.

Kinoa ima miris oraha i sveže trave, i ima vrlo zanimljiv ukus. Konzistencija kinoe je slična onoj od kus-kusa. Kada kuvate kinou, ona se povećava četiri puta.

U svim recepatima sa pirinčem ili bulgurom se kao zamena može koristiti kinoa. Ima dovoljno prijatan ukus i veoma je hranljiva. U kombinaciji sa mesom ili povrćem je veoma ukusna.

Može se služiti i samo sa dodatkom malo više rastopljenog maslaca. U kombinaciji sa omiljenim začinima, kinoa je veoma prijatan i koristan dodatak trpezi. A način, na koji zrna pucaju prilikom žvakanja ih čini interesantnim i maloj deci.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest