Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Evo koja hrana usporava starenje

Evo koja hrana usporava starenje

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516166
Koja hrana usporava starenje

Nutricionista i doktor medicinskih nauka Mihail Ginzburg je naveo proizvod koji može usporiti proces starenja kože. To su klice pasulja. Klice od pasulja su postale mnogo popularne i tražene od strane osoba, koje preferiraju zdrav jelovnik.

Klice mogu da se koriste kao samostalno jelo i sa druge strane su izuzetno bogate mineralima i vitaminima. Klice pasulja usporavaju starenje. One sadrže 15 aminokiselina i minerala kao što su: magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink, fosfor, natrijum, bakar, mangan i kalijum, kao i mnoštvo vitmaina.

Stručnjak ističe da proklijali pasulj sadrži biljni protein.

A ova organska materija je odgovarajuća za ljude u uzrasnoj dobi od 40 i više godina, s obzirom na to da biljni protein usporava proces starenja, kaže Ginzburg.

Nutricionista takođe pojašnjava da deca i mladi treba da uzimaju više životinjskih proteina, nego biljnih. Životinjski proteini se obično nalaze u mesu, ribi, jajima i nizu druge hrane.

Životinjski protein je veoma odgovarajuć za generaciju u razvoju, ističe on.

Široko smatrani osnovnim, nikako magičnim sastojkom, klice pasulja imaju malo više hranljivih materija od drugog svežeg povrća, ali imaju poseban ukus i neobičnu teksturu. Restorani koji spremaju hranu za poneti ih često koriste.

Poželjno je da se jedu sirove klice pasulja, ako su definisane kao "spremne za direktnu konzumaciju". Sve ostale klice treba dobro da se skuvaju. Ali ljudima iz osetljivih grupa se savetuje da skuvaju sve klice dok se para ne uguši pre jela.

Takođe treba da se uverite da pratite instrukcije proizvođača za čuvanje. Ukoliko ih nema, držite klice pasulja u frižideru na 5°C ili nižoj tempraturi i konzumirajte u roku od dva dana. Nemojte jesti klice čiji je rok trajanja istekao i izbegavajte da koristite klice koje su postale smeđe ili su promenile svoju boju.

Kako da skuvate klice pasulja?

Klice od pasulja

Klice pasulja se nalaze među podmlađujućom hranom. One mogu da se dodaju u poslednjim etapama svakog prženog jela. Uprkos tome, najbolje je da ih prvo lagano pripremite posebno.

Takođe, najbolje je da prethodno skuvane klice pasulja ako ih koristite kao dodatak uz gladno jelo ili salatu.

Čuvajte ih zatvorene u odgovarajućoj posudi i ohlađene. Najbolje je da se konzumira klice pasulja protiv starenja odmah kada se kupe.

Izaberite klice pasulja najboljeg kvaliteta. One mogu da se kupe u prodavnici ili sami da uzgajate klice pasulja. U svakom slučaju treba da miriše na sveže i da budu tvrdo kuvane na dodir. Izbegavajte sve koje su postale smeđe, hrskave, imaju kiseo miris ili su na drugi način sumnjive.

Sa njima možete spremiti:

- salatu sa klicama;

- sendvič sa klicama;

- testeninu sa klicama i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest