U užurbanoj svakodnevici sve više ljudi traži zdrav način života. Ljudi takođe traže i dobar antioksidans koji će pomoći zdravlju njihovog organizma. Resveratrol mnogo pomaže u ispunjavanju ovog zadatka. On je prirodno jedinjenje koje može da se otkrije u nekim namirnicama i ukoliko ih redovno jedemo, one mogu da pokažu veoma blagotvoran uticaj na naše zdravlje.
Resveratrol postaje sve popularniji antioksidans. Ovo je zbog činjenice da je u poslednje vreme nauka otkrila mnogo dokaza, odnosno njegov efikasan rad u borbi sa tumorima, oštećenim ćelijama i mnogim drugim bolesnim stanjima. Ovaj antioksidans je fenol koji se formira u biljci kada je neophodno da se izbori sa parogenima kao na primer sa bakterijama.
Pomoću njega neke vrste voća se štite i proizvode antioksidans koje se pokazuje veoma korisnim i za ljude. Resveratrol deluje kao neutralni antibiotik koji pomaže kod mnogih bolesti.
Verovatno ste čuli da crveno vino može da pomogne u borbi sa visokim holesterolom, tako što ga smanjuje. Ovo je zbog činjenice da u sastav vina ulazi resveratrol.
Hrana sa resveratrolom
Osim u vinu evo i koje su druge namirnice koje sadrže resveratrol:
- Crveno grožđe - u semenkama ili tačnije u njihovom spoljašnjem omotaču je sadržan resveratrol. U divljem grožđu je sadržano najviše ovog jedinjenja;
- Sirovi kakao i crna čokolada - to što je u čokoladi i u kakaou sadržan resveratrol ne znači da treba da preterujete sa njihovom konzumacijom. Da biste nabavili ovu materiju iz čokolade, treba da postoji najmanje 50% kakaoa;
- Kikiriki, pistaći, kikiriki puter;
- Maline i borovnice - osim ovog antioksidansa u ovom voću su sadržani takođe i vitamini i drugi antioksidansi;
- Dudinje - ovi plodići mogu da se nađu gotovo svugde u Bugarskoj. Zanimljiva činjenica je što u dudinjama možete da nađete najviše resveratrola.
Crveno vino koje je mlado, takođe u svom sastavu sadrži ovaj antioksidans. Ljudi koji vole da piju vino, nabavljaju ne samo predivan ukus i zadovoljstvo iz vina, nego i ovaj antioksidans. Na račun toga, u belom vinu nije sadržano mnogo resveratrola. Ovo je zbog činjenice da kada se grožđe obrađuje, njegova koža se uklanja, a upravo u njoj je sadržana najveća količina ovog antioksidansa.
Tokom 90-ih godina XX veka prave se istraživanja crvenog vina i naravno da je resveratrol, koji je sadržan u njemu, jedan od najdragocenijih antioksidanasa koji može da da objašnjenje za to šta je razlog ovog takozvanog "francuskog paradoksa". Možda ste se i vi pitali mnogo puta zašto su Francuzi toliko fin narod i zbog čega dugo žive. Francuzi jedu mnogo masne hrane i one koja je puna ugljenim hidratima. Tajna njihove dugovečnosti je činjenica da piju crveno vino u velikim količinama.
Resveratrol ima svojstvo da daje mladolik izgleda kože i da je podmlađuje. Takođe. on ima svojstvo da se bori sa slobodnim radikalima i štiti ćelije od starenja. Takođe, ima antiseptičko dejstvo i leči probleme sa kožom.
U poslednje vreme u kozmetičku industriju ulazi sve više proizvoda u čiji sastav ulazi i resveratrol, pre svega u kremama za lice. Njegova antioksidansna svojstva pomažu koži da ima blistav izgled, takođe uklanja neželjene fleke i iritacije.
Ovaj antioksidans mnogo pomaže i srcu da bude zdravo. Ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska svakodnevno treba da konzumiraju proizvode koji u sebi sadrže resveratrol, zato što ga on normalizuje. Takođe, on ne dozvoljava da se formiraju ugrušci i deluje profilaktičko na aterosklerozu koja je mnogo opasna.
Resveratrol pomaže u topljenju masnoća i pomaže u održavanju normalne težine. Stimuliše metabolizam i proces lipolize, što dovodi do sagprevanja masnoća. Takođe, pomaže u sprečavanju nagomilavanja triglicerida, što pomaže da imate zgodnu figuru i da imate zdravu težinu bez viška masnoće.
Resveratrol ima zaštitno dejstvo protiv dijabetesa tipa 2. Resveratrol takođe pomaže i kod artritisa, smanjujući bolove u zglobovima. Međutim, treba da pazite koliko resveratrola uzimate, zato što još uvek nema jasnih dokaza za to koju količinu ovog antioksidansa treba da uzimate.
Pogledajte još za šta je koristan resveratrol, kao i antioksidans - čudo astaksantin.
Komentari