bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čišćenje zagorelog mleka

Čišćenje zagorelog mleka

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
199
Zagorelo mleko

Zagorelo mleko je dosta neprijatna stvar u domaćinstvu. Osim da ga očisti, domaćica treba da ukloni i ostatak masnoće. Evo nekoliko saveta kako to može da se uradi:

Miris zagorelog mleka na šporetu brzo se širi po celoj kući i dosta je neprijatan. Da bi se to izbeglo, mleko se odmah pokriva vlažnom novinom, a odozgo se naprska sirćetom. Kisela konzistencija ima svojstvo da apsorbuje neprijatne mirise bez ostavljanja traga od njih.

Sudovi u kojima vam je mleko zagorelo se najlakše peru tako što ste ih prethodno ostavili da se namaču u vodi i u nju ste prosejali pepeo od drveta.

Drugo sredstvo za pranje posuđa sa zagorelim mlekom, posteno staklenog i keramičkog, je vodom u kojoj ste skuvali neoguljeni krompir.

Čišćenje zagorelog

Dno zagorelih šerpi, tiganja itd. mogu da se očiste tako što se pospu debelim slojem soli za kuvanje i ostave se da odstoje otprilike 3-4 sata. Nakon toga je struganje lako. Neki stavljaju posudu da se krčka kratko, nakon čega zagorelo samo spada.

Druga odgovarajuća kombinacija koja razgrađuje zagorelo je mešavina sode i sirćeta. Koristi se za čišćenje raznih površina.

Neki primenjuju sledeće: kod zagorele šerpe puni se s 2 prsta vode, malo izbeljivača i detardžent za sudove. Ostavlja se da proključa i zagorelo se samo odlepljuje.

Ako je mleko zagorelo, nemojte ga odmah bacati. Ni u kakvom slučaju nemojte ga mešati kašikom. Prosto ga prespite odmah u čistu posudu i pokrijte ga mokrom krpom, nakon čega ga stavite da ponovo proključa.

Mleko

Ukus zagorelog mleka pak može da se popravi tako što se u njega dodaje malo soli, a posuda sa mlekom se stavlja u veću posudu sa hladnom vodom.

Da mleko ne bi zagorelo potrebno je da se pridržavate određenih saveta prilikom kuvanja mleka. Proces treba da se vrši u šerpi sa debljim dnom da ne bi zagorelo.

Najmanja verovatnoća da će mleko zagoreti je u bakarnoj posudi prethodno ispranoj hladnom vodom.

Ako često kuvate mleko kod kuće, najbolje je da se to odvija u posebnoj šerpi za mleko, s obzirom na to da vruće mleko ima svojstvo da upija svaki miris.

Sledeći put kada uspete da skuvate mleko, preporučujemo da probate neki od naših recepata sa svežim mlekom, a upravo:

- mleko sa pirinčem;

- mlečni krem;

- mlečnu pitu;

- ili mlečni šejk;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest