Meso je potrebno izvaditi ranije kako bi se zagrejalo do sobne temperature. Računajte da bar sat vremena stoji van frižidera kako biste to postigli.
Prvi korak kod pripreme bifteka jeste odrediti pravu debljinu mesa. Ono nikako ne sme biti tanko, već se prepuručuje da debljina bifteka bude oko 3 cm, težine oko 250 g/osoba.
Marinada se sastoji od bibera, maslinovog ulja i omiljenog suvog začina (bosiljak, majčina dušica, origano, korijander, …), a neretko se dodaje i malo dižon senfa. Pozeljno je da odstoji u marinadi i 2 dana, a moze i samo pola sata. Sto duže stoji to bolje.
Bitek se može peći u rerni, grilu ili tiganju, a prilikom pečenja najbitnije je da meso bude sobne temperature i da se soli neposredno pre pečenja.
Najukusniji bitek je tzv. medium rare (gastronomi i cenjeni kuvari priznaju samo ovakav biftek) i za njegovu pripremu nije potrebno više od 5-6 minuta, na prethodno usijanom tiganju (najbolje tučanom/gusanom) i 10-12 minuta koliko mu treba da (obavezno) odstoji na toplom. Pred završetak pečenja poželjno je na meso staviti i komad putera, koji će se rastopiti i ujedno karamelizovati. Osim toga, ovim korakom pripreme meso dobija na dodatnom ukusu. Ne sme se prepeći jer tada gubi svu svoju sočnost i postaje suv. Kod bifteka, kao i kod mesa upšte je najvažnije vreme pečenja – jer je dovoljan samo sekund i da jelo nije više tako ukusno.
Priprema bifteka na roštilju
Pre nego što spustite meso na roštilj, premažite ga maslinovim uljem i začinite solju i biberom.
Roštilj mora biti stvarno vreo. Ostavite ga da se zagreva barem 15-20 minuta. Želite da bude toliko vruć da jedva držite ruku iznad njega.
Vreme pripreme zavisi od vašeg ukusa. U engleskoj kuhinji postoji osam nivoa pečenja.
Raw – nepečen, služi za recepte kao što su Tartar biftek i slični.
Blue rare – na brzinu ispečen sa svake strane. Površina ima prepoznatljivu sivo-braon nijansu ali je sredina još uvek živa, nepečena, ponekad čak i hladna. U mnogim restoranima meso za biftek se prethodno zagreje kako se ne bi posluživalo hladno nakon pečenja.
Rare – Površina je sivo-braon boje dok je sredina još uvek crvena i blago zagrejana.
Medium Rare – Sredina je crveno-ružičasta. Ovo je standardni način pripreme ukoliko nije drugačije napomenuto.
Medium – Sredina je vruća i ružičasta. Ostatak je sivo-braon boje.
Medium well done – Meso je blago ružičasto oko centra.
Well done – Meso je sivo-braon boje, bez ružičastih delova, i blago izgorelo na površini.
Overcooked – Meso je prepečeno i unutrašnjost mu je tamna u potpunosti.
Obično će biti dovoljno peći biftek oko minut-dva sa svake strane, u zavisnosti od debljine mesa. Ukoliko želite minimalnu pripremu, pecite ga po 5-10 sekundi sa svake strane i poslužite.
Uz biftek nije neophodan prilog.
Jedan od mogućih recepta za marinadu u kućnim uslovima jeste:
- senf Dižon u količini od jedne kašike;
- nekoliko čena belog luka,
- prstohvat luka u prahu;
- soja sos za suši, možete dodati po ukusu, ali treba obratiti pažnju - to je koncentrat ili razređen;
- biljno ulje;
- mala količina Worcestershire sosa;
- balzamiko sirće 20 ml;
- krupno mleveni crni biber
- osušeni bosiljak može se dodati više, do tri kašike;
- sušeni peršun po ukusu, ali bit će dovoljne tri kašike;
- prstohvat mlevenog bielog bibera;
- ljut sos po želji i količina nije ograničena.
Komentari