Orzo je vrsta testenine sa oblikom pirinča, koju možete kuvati i koristiti na isti način na koji kuvate pirinač. To znači da ga možete kuvati dok ne upije tečnost, kuvati kao rižoto ili koristiti za pravljenje pilava.
A pošto je u pitanju jelo od testenine, možete ga kuvati i na tradicionalni način za testeninu, gde kada završite, ocedite višak tečnosti.
Kao i druge vrste testenina (i pirinča), možete ga poslužiti topao ili hladan, kao prilog i kao komponentu u zapečenim jelima, supama i salatama. Orzo obično dolazi u osnovnoj bledo žutoj boji, ali postoji i trobojna varijanta.
Orzo nije vrsta žitarica. To je oblik testenine, što znači da se pravi od pšenice. Dakle, ako se pridržavate dijete bez glutena, onda orzo nije za vas.
Načini kuvanja
Orzo je mala testenina. Kao takva, metode kuvanja ove vrste testenina su prilično jednostavne. Ali još uvek postoji mnogo promenljivih u kuvanju orza, od kojih je jedna koliko se čvrsto zatvara poklopac šerpe u kojoj ga kuvate.
Metod testenine: Ovo je standardni metod kuvanja za sve testenine. Nakon kuvanja, ocedite tečnost, dodajte maslac ili maslinovo ulje i poslužite.
Metod kuvanog pirinča: U ovom metodu, orzo se priprema na isti način kao pirinač, ili drugim rečima, pomeša se sa hladnom vodom u loncu. Dovedite tečnost do ključanja, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuvajte dok se sva tečnost ne ispari ili dok je orzo ne upije. Imajte na umu da na ovaj način možete da kuvate i druge vrste testenina, posebno duge testenine poput špageta.
Metod rižota: Rižoto se priprema tako što se sirovi pirinač prži na ulju, zajedno sa lukom i drugim aromama, a zatim se dovede do ključanja dodavanjem vruće vode i neprestano meša dok se sva tečnost potpuno ne upije pre dodavanja sledećih sastojaka. Upravo ovako biste pripremili orzo metodom rižota. Metod rižota izvlači skrob u orzu, čineći ga kremastim.
Metod pilava: Metod pilava je kombinacija metode kuvanog pirinča i metode rižota. Prvo propržite orzo na malo maslinovog ulja (ili druge vrste masnoće) uz malo seckanog crnog luka, zatim dodajte vrelu vodu, pokrijte posudu čvrsto poklopljenim poklopcem, a zatim sve prebacite u rernu, gde se peče. Skuvaće se za oko 20 minuta ili dok se sva tečnost ne upije. Turski pilav sa orzom koristi kombinaciju pirinča i orza kuvanog pilav metodom.
Orzo u salatama
Orzo je divan sastojak za upotrebu u salatama i deluje jednako dobro kao pirinač ili testenina. Pokušajte da ga zamenite u svojoj omiljenoj salati od makarona i bićete impresionirani rezultatima.
Pogledajte takođe kako se kuva orzo ili isprobajte naše recepte za orzo sa piletinom i orzo sa povrćem.
Komentari